India sikeresen kipróbálta rakétaelfogó rakétarendszerét

India pénteken harmadik alkalommal próbálta ki sikeresen saját fejlesztésű rakétaelfogó rakétarendszerét - közölte az ázsiai ország védelmi minisztériuma. Újdelhi elképzelése szerint az ellenséges rakéták kivédésére alkalmas rendszert fokozatosan terjesztik ki az ország egész területére.

A célrakétát egy, a Bengáli-öböl vizein tartózkodó hajóról indították, az elfogására kilőtt rakéta 75 kilométer magasságban semmisítette meg. A mostani kísérlet valószínűleg egy folytatódó tesztsorozat egyik állomása volt - vélekednek szakértők.

India rakétaelfogó rakétarendszerét először 2006-ban próbálta ki egy Pritvi II típusú, nukleáris töltet célba juttatására is képes,  közepes hatótávolságú, föld-föld osztályú hordozóeszköz módosított  változatát felhasználva. Indiának esélye van arra, hogy csatlakozzon azokhoz az országokhoz, amelyek rakétavédelmi pajzs kialakításán munkálkodnak.

Újdelhi elképzelése szerint az ellenséges rakéták kivédésére alkalmas rendszert fokozatosan terjesztik ki az ország egész területére. Az első lépcsőben a főváros és India gazdasági-pénzügyi központja, Mumbai kerülne ilyen védelmi ernyő alá.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy Indiát továbbra is feszültségekkel terhes a viszony fűzi az ősi ellenségnek számító Pakisztánhoz, amely Indiához hasonlóan rendelkezik nukleáris fegyverrel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.