India Pakisztánt vádolja Mumbai miatt

Bizonyítékokat tárt a nyilvánosság elé kedden Manmoan Szingh indiai miniszterelnök, aki szerint a novemberi mumbai mészárlás elkövetői legalábbis hallgatólagosan élvezték a pakisztáni kormány támogatását. Szingh állítja: Pakisztán háborús feszültséget szít.

Szingh egy nappal az után indított szóbeli támadást Pakisztán ellen, hogy átadtak a szomszédos ország kormányának egy paksaméta dokumentumot, amelyek szerintük bizonyítják Pakisztán részességét a támadásokban, amelyek 179 ember életét követelték. A bizonyítékokat az indiai média szerint sok külföldi kormánynak is átadták. Köztük voltak a következők:

Az egyetlen támadó, aki túlélte az öldöklést, tanúvallomást tett. Ez India legfontosabb, szerintük mindent eldöntő érve. Mohammed Ajmal Kasab bevallotta, hogy pakisztáni állampolgár, és azt is, hogy a Pakisztánban működő Lashkar-e-Taiba fegyveres csoport készítette fel őt és társait a támadásra. Részese volt a tervezésnek a csoport fő vezetője, az a Zaki-ur-Rehman Lakhvi, akit azóta letartóztattak a pakisztáni hatóságok.

A dossziéban hangfelvételek is vannak, amelyeken a támadók és Pakisztánban tartózkodó irányítóik beszélgetnek, internetes telefonon keresztül. Egyes hagfelvételeken az irányítók kimondottan utasították a támadókat, hogy öljenek meg minél több zsidót, és ejtsenek túszul kormánytisztviselőket. A bizonyítéknak része néhány mobiltelefon SIM kártyája, valamint egy műholdas telefon is.

Egy globális helyzet-meghatározó készülék (GPS), amelyet a támadók által hátrahagyott hajóban találtak, állítólag tartalmazott olyan adatokat, amelyek segítségével vissza lehetett fejteni, honnan jöttek a terroristák. A kiinduló állomás Karacsi tengerparti kikötőváros volt Pakisztánban, ahonnan Mumbai egy ezer kilométeres, part menti hajóúttal elérhető az Arab-tengeren át.

A támadók fegyvereinek listája és fotói is a bizonyítékok között szerepelnek. A támadók Kalasnyikov gépfegyvereket, 9 milliméteres pisztolyokat és kézigránátokat használtak. Rajtuk láthatóak egy pakisztáni fegyvergyár és egy kereskedő jelzései.

A terroristák hajója tele volt Pakisztánban gyártott termékekkel, a mosóportól a fogkrémen át a vécépapírig, a lisztig és a ruhákig – sorolta Szingh.

A muzulmán, autokratikus Pakisztán és a főként hinduk lakta, demokratikus India hosszú ideje feszült viszonyban áll egymással. A konfliktus fő forrása a vitatott hovatartozású Kasmír. Mindkét országnak vannak atomfegyverei.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.