India beüzemelte nukleáris tengeralattjáróját

Az indiai tengerészet hivatalosan is üzembe állította orosz gyártmányú, nukleáris energiával működtetett tengeralattjáróját. Oroszország és India régóta szövetségesek, az oroszok szállítják az indiai hadsereg fegyvereinek hetven százalékát.

Az egymilliárd dollár értékű tengeralattjárót India tíz évre bérli. Az ország azonban saját nukleáris tengeralattjárót is fejleszt, amely az év végéig kész lesz, és jövőre azt is üzembe helyezik.

Nem ez az első alkalom, hogy az országnak van egy ilyen eszköze, annak idején egy szovjet, atomenergiával hajtott tengeralattjárót működtetek 1991-ig. Az új hajóval India újra csatlakozott Oroszországhoz, Kínához, Nagy-Britanniához, Franciaországhoz és az USA-hoz, csak ezeknek az országoknak van ugyanis nukleáris tengeralattjárója. Oroszország és India egyébként régóta szövetségesek, az oroszok szállítják az indiai hadsereg fegyvereinek hetven százalékát.

A több mint 8000 tonnás, Chakra II nevű hajót ünnepélyes keretek között helyezték üzembe. –Ez egy hatalmas lökés az indiai tengerészet számára, segít megőrizni India biztonságát és szuverenitását – mondta AK Antony védelmi miniszter.  

A tengeralattjárót negyven nappal ezelőtt indították útjára a vlagyivosztoki kikötőből. A nemzetközi szabályokat betartva a hajót nem szerelték fel atomfegyverekkel, más harci eszközök szállítására fogják használni, és akár három hónapig is képes a víz alatt maradni.

A hajót elméletileg már 2009-ben Delhibe kellett volna szállítani, azonban a tesztelés alatt problémák léptek fel. 2008-ban a hajón huszan meghaltak, amikor tűz ütött ki, és emiatt leállt a hajó rendszere.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.