India állandó BT-tag lehet

Az Egyesült Államok támogatja, hogy az ENSZ reformja révén India a Biztonsági Tanács állandó tagjává váljon - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök hétfőn az indiai parlamentben tartott beszédében.

Barack Obama amerikai elnök és Manmohan Szingh indiai kormányfő hétfőn egy újdelhi sajtótájékoztatón elmondta, hogy szeretnék fejleszteni országaik kereskedelmi együttműködését, valamint a terrorizmus elleni harccal előmozdítani a békét és a stabilitást a világon.

Obama indiai útjának harmadik napján kiemelte, hogy Indiának és Pakisztánnak könnyítenie kellene feszültségekkel terhes viszonyán. Ehhez felajánlotta segítségét, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok nem kényszeríthet rá semmilyen döntést a felekre vitás kérdéseikben. A pakisztáni-indiai kapcsolatok egyik legérzékenyebb pontja Kasmír hovatartozása. Az atomfegyverrel rendelkező szomszédok között négy katonai konfliktus zajlott a területért, amelynek kétharmadát India ellenőrzi, egyharmada Pakisztánhoz tartozik. A térség lakosságának többsége muzulmán.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy Washingtonnak szüksége van Újdelhire mint kereskedelmi partnerre. Obama elmondta: az Egyesült Államok beleegyezett abba, hogy Indiát töröljék a kereskedelmet korlátozó listáról. Obama utalt rá: az Egyesült Államok segíthet Indiának abban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja lehessen. „Beszélgettünk róla, hogy a nemzetközi szervezeteknek – beleértve az ENSZ-t is – a XXI. századi erőviszonyokat kellene tükrözniük" - mondta a politikus, hozzátéve, hogy a témáról az indiai parlament előtt tartandó beszédében is említést tesz.

Az Egyesült Államok támogatja, hogy az ENSZ reformja révén India a Biztonsági Tanács állandó tagjává váljon - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök hétfőn az indiai parlamentben tartott beszédében. A Washington által szorgalmazott igazságos és fenntartható nemzetközi rend részét képezi egy olyan világszervezet, amely hatékony, hiteles és legitim. Ennek fényében kijelenthetem: szeretném, ha a következő években oly módon alakítanák át a Biztonsági Tanácsot, hogy abban India állandó tagként helyet kapjon - mondta Obama háromnapos indiai látogatásának utolsó napján.

Az amerikai elnök tíz napig tartózkodik Ázsiában, s India után felkeresi Indonéziát, Dél-Koreát és Japánt is. A héten a G20-ak - a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő csoport - találkozóján vesz részt Szöulban. Addig is azon dolgozik, hogy minél több ázsiai szövetségesének támogatását megszerezze Kínával szemben, amelynek árfolyam-politikája érzékenyen érinti az amerikai külgazdaságot.

U.S. President Barack Obama and India's Prime Minister Manmohan Singh participate in a joint news conference at Hyderabad House in New Delhi, India, November 8, 2010. Obama hinted on Monday the United States could lend support to India's demand to ha
U.S. President Barack Obama and India's Prime Minister Manmohan Singh participate in a joint news conference at Hyderabad House in New Delhi, India, November 8, 2010. Obama hinted on Monday the United States could lend support to India's demand to have a permanent seat on the U.N. Security Council, a move that could help cement growing ties with the emerging global power. REUTERS/Jason Reed (INDIA - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.