Megaüzlet: tízmilliárdért adnak el Indiának vadászgépeket a franciák

Tízmilliárd dolláros üzletet kötött egy francia cég Indiával harci gépek gyártására és leszállítására. Megfigyelők szerint még soha nem kötöttek ekkora üzletet a védelmi iparban.

A francia Dassault Aviaton a versenytársak közötti, legalacsonyabb ajánlattételi javaslattal nyerte meg a megbízást Indiától. A két fél most kezdi el a végső tárgyalásokat, mielőtt aláírják a szerződést, amelyben India 126 Rafale repülőgépet rendel tőlük – írja a BBC.

Megfigyelők szerint ez a világ legnagyobb, eddig nyilvánosságra került védelmi ajánlata, egyben jelentős visszaesés a rivális Eurofighter konzorcium számára. Az Eurofighter egyébként decemberben egy nyolcmilliárd dolláros üzlettől esett el, amelyet Japánnal kötöttek volna, szintén harci gépek leszállítására.

Újdelhiből származó kormányzati források korábban elmondták, hogy a Rafale-t gyártó Dassault ajánlata jobbnak bizonyult a Eurofighterénél, amely a saját vadászgépét, a Typhoont javasolta megvételre.

„Ez jó hír Franciaországnak, amelynek jelenleg szüksége is van a jó hírekre” - kommentálta az üzlet hírét Pierre Lellouche francia külkereskedelmi államtitkár. „Jó hír a repülő- és űrtechnikai iparunknak, a védelmi iparunknak, amely a világ legjobbjai között van” – tette hozzá. Lellouche reméli, hogy a megrendelés más országokban is új távlatokat nyit majd a Rafale előtt, amely szerinte "remek gép", és már Afganisztánban, illetve Líbiában is bizonyított.

Szakértők szerint azonban még korai az öröm, hiszen néhány éve Párizs már-már kész tényként kezelte a vadászgépek brazíliai eladását, de az erről szóló szerződést Brazília a mai napig nem írta alá, sőt, versenyt indított a Rafale-ok, az amerikai Boeing-cég által gyártott F-18-asok és a svéd Gripenek között.

Gérard Longuet francia védelmi miniszter január elején még úgy értékelte, hogy a Rafale-ok gyártását le fogják állítani, ha nem lesz rá kereslet külföldön. Franciaország évekig hiába próbálkozott a vadászgép külföldi értékesítésével. A Rafale-ok iránt India mellett Brazília, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Katar és Malajzia érdeklődött. Svájc korábban visszalépett beszerzésüktől, s a svéd Gripent választotta.

Lellouche bejelentése után a Dassault részvényei 20 százalékkal nőttek a párizsi tőzsdén.

A Rafale egy negyedik generációs, szuperszonikus vadászbombázó, amelynek várható maximális élettartama meghaladja a 30 évet. A repülőt légvédelmi feladatokra, szárazföldi és tengeri célpontok támadására, felderítésre vagy nukleáris csapásra is lehet használni.

Tízmilliárd dolláros üzletet kötött egy francia cég Indiával harci gépek gyártására és leszállítására
A Dassault Rafale fighter jet takes part in a flying display during the 49th Paris Air Show at the Le Bourget airport near Paris in this June 21, 2011 file photo. Dassault Aviation's Rafale combat jet has undercut the Eurofighter Typhoon, and the company is now in exclusive talks on the multibillion-dollar deal to supply India with 126 planes, government sources said on January 31, 2012. REUTERS/Pascal Rossignol/Files (FRANCE - Tags: BUSINESS MILITARY TRANSPORT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.