India: választási szezon merényletekkel

Parlamenti választások kezdődtek csütörtök reggel Indiában. Az öt szakaszból álló, több mint egy hónapig tartó szavazás nyitányát maoista fegyveresek által végrehajtott merényletek szegélyezték.

A törzsek lakta keleti Dzsharkand államban a lázadók felrobbantották egy határőregység autóbuszát, majd tüzet nyitottak a  katonákra. A lövöldözésben hét határőr és két civil életét  vesztette. A szomszédos Bihar államban a biztonsági szolgálatok  további két tagját lőtték le és tűzpárbajról érkezett jelentés a  dzsungel borította Csattiszgarból, amelyet a maoista felkelés  bölcsőjének tekintenek.

Emberek állnak sorban voksaik leadására várva egy szavazóhelység előtt Varanasziban
Emberek állnak sorban voksaik leadására várva egy szavazóhelység előtt Varanasziban

Az északi és keleti országrész tizenöt szövetségi államában és  két területén csütörtökön 143 millió választópolgár járulhat az  urnák elé. A nap folyamán szavazó régiók között van az ország néhány  legszegényebb, illetve maoista vagy iszlamista felkeléstől, törzsi  viszályoktól leginkább sújtott vidéke. Dzsharkand, ahol két  szakaszban, csütörtökön és jövő csütörtökön voksolnak, 14 képviselőt  küldhet az 543 fős törvényhozásba.

A biztonságra a fegyveres erők több mint kétmillió tagja ügyel országszerte, az elmúlt időben ugyanis megszaporodtak a maoista  felkelők támadásai. Újdelhi arra is ügyelni kíván, hogy  megakadályozza iszlamista lázadók beszivárgását a szomszédos  Pakisztánból.

A világ legnagyobb demokratikus berendezkedésű országában, Indiában összesen 714 millió választópolgár vehet részt a  parlamenti választásokon. Az eredményeket május 16-án teszik közzé.

A választások kimenetelét közismerten nehéz megjósolni.  A közvélemény-kutatások a múltban rendre tévesnek bizonyultak, a  szavazóhelyiségből távozók megkérdezésén alapuló exit poll  felméréseket pedig tilos készíteni.

Jóllehet a kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus a felmérések  szerint népszerűbb az ellenzéki, hindu nacionalista Bháratíja  Dzsanata Pártnál, a választási verseny minden korábbinál nyitottabbnak tűnik, s a győztes párt valószínűleg nehezen tud majd stabil kormánykoalíciót létrehozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.