India bevételére készül az IS fő riválisa

Az al-Kaida vezetője szerdán bejelentette, hogy a terrorszervezet Indiában is megkezdi működését, és felszólította az indiai szubkontinensen élő muzulmánokat, hogy csatlakozzanak a „dzsihád karavánjához".

Az interneten közzétett videóban Ajman al-Zavahari arab és urdu nyelven szólt követőihez, akiket biztatott, hogy harcoljanak ellenségeikkel, szabadítsák fel földjüket, hogy ismét felvirágozzon a kalifátus.

BBC összefoglalója szerint Oszama bin Laden utódja kijelentette, hogy az al-Kaida dél-ázsiai jelenléte megmenti a burmai, bangladesi, és indiai embereket az elnyomástól és az igazságtalanságoktól.

A közel egy órás, Bin Laden-i időket idéző videóban al-Zavahari nemcsak a „leányvállalat" megnyitásáról beszélt, hanem támogatásáról biztosította az afganisztáni tálibok vezetőjét, valamint burkoltan célozgatott jelenlegi fő riválisa, az Irak és Szíria területén kalifátust kikiáltó Iszlám Állam (IS) ellen.

Szakértők szerint nagy a verseny a két szervezet között, ugyanis az IS igen népszerű a szélsőségesek körében, mind többen csatlakoznak hozzá, illetve egyeduralomra kíván törni a régióban, ahol egyre nagyobb területeket von az ellenőrzése alá. A The Guardian szerint közel-keleti befolyásának csorbulását az al-Kaida az indiai „front" megnyitásával igyekszik kompenzálni.

Bár az IS korábban az al-Kaidához tartozott, 2013-ban szétváltak útjaik, miután az IS terjeszkedni kezdett Szíriában. A szakításnak számos oka volt, a hatalmi harcokon kívül azonban az IS állítólag még az al-Kaidának is túl kegyetlen és brutális volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.