Incidensek nélküli szavazás Romániában

Incidensek nélkül folyt a szavazás a romániai választásokon az urnanyitás utáni órákban, a legfőbb pártok vezetői a televíziók kamerái előtt adták le voksaikat.

A szavazásra jogosult 18.313.440 állampolgár most először kizárólag a hivatalosan bejegyzett lakóhelye szerinti körzetben választhat, és a rendszerváltás után most először foglal állást egyéni választókerületes rendszer szerint. Míg korábban a pártlisták közül kellett megjelölnie a számára legmegfelelőbbet, most egyénekre adja voksát, akik saját választókerületükben próbálták elnyerni az ottani választók kegyét.

A bukaresti idős úr már döntött - megkezdődött a romániai parlamenti szavazás
A bukaresti idős úr már döntött - megkezdődött a romániai parlamenti szavazás

Összesen 452 parlamenti (137 szenátori és 315 képviselői) mandátum sorsa dől el ezen a napon. Ezekért a helyekért összesen 2 965 jelölt indul harcba, közülük 2 070 képviselő,  895 pedig szenátor szeretne lenni.

A legtöbb jelöltet a Szociáldemokrata Párt és a Konzervatív Párt által alkotott választási szövetség (PSD-PC), valamint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) állította, minden választókerületben megmérkőzik. Eggyel kevesebbet indított a Demokrata-Liberális Párt (PD-L). A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjei 449 választókerületben szálltak versenybe, a Nagy-Románia Párt (PRM) 441 jelölttel vesz részt a választásokon. A parlamenten kívüli pártok is sok emberüket küldik harcba.

Az országos választási iroda (BEC) a nap során folyamatosan közli majd a részvételi arányról szóló eredményeket. Az urnákat helyi idő szerint este 9 órakor (közép-európai idő szerint este 8-kor) zárják, és közvetlenül ezután a hírtelevíziók közlik az exitpoll-eredményeket.

Az elmúlt hetek kampányában történtek incidensek (volt, ahol pisztoly is elsült), de országos viszonylatban alapvetően nyugodt légkörben folyt a korteskedés. A választás  előtti napon az RMDSZ közleményében hírül adta, hogy brutálisan bántalmazták egyik margittai önkéntesét, akit péntek este plakátolás közben verték meg. A 18 éves fiatalt az aradi Vasile Goldis Egyetem margittai kihelyezett karán oktató tanár bántalmazta, aki a Szociáldemokrata Párt helyi jelöltjének kampányolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.