IMF: Latin-Amerika túlhevült

A brazil GDP tavaly 7,5 százalékkal nőtt, az előző évi 0,2 százalékos csökkenés után. Argentína még látványosabban fordított: 0,9 százalékos GDP-csökkenést követett a 9,2 százalékos fellendülés. Dominique Strauss-Kahn IMF-vezérigazgató szerint a régióban nagy a hitelbuborékok kialakulásának kockázata.

Latin-Amerika számos országában a növekedés üteme mostanra visszatért a tényleges potenciálhoz, illetve néhány esetben már túlságosan gyors ütemre váltott - vélekedik Strauss-Kahn, aki a hétvégén a kanadai Calgary-ban Észak- és Dél-Amerika pénzügyi vezetőinek közös tanácskozásán vesz részt. A brazil GDP tavaly 7,5 százalékkal nőtt, az előző évi 0,2 százalékos zsugorodást követően; ezt a növekedési ütemet negyed évszázada először érte el a legnagyobb latin-amerikai gazdaság.

Az argentin GDP tavaly 9,2 százalékkal bővült, a 2009-es 0,9 százalék után, és a sorozatos természeti csapások ellenére tavaly 5,2 százalékkal nőtt a chilei gazdaság is. Nemzetközi közgazdászok ugyanakkor azt várják, hogy az idén a tavalyi 6,1 százalékos összesített latin-amerikai gazdaságbővülés 4,5 százalékra mérséklődik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.