Íme, Nagy-Britannia legfiatalabb öngyilkos merénylője!

A 17 éves nyugat-yorkshire-i Talha Asmal lehet a legfiatalabb brit öngyilkos merénylő. A fiú az Iszlám Állam közösségi oldalain megjelent közlemény szerint három társával együtt szombaton este végzett magával.

Talha Asmal, vagy ahogy az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet hivatkozik rá,  Abu Yusuf al-Britani barátjával, a szintén 17 éves Hassan Munshival együtt március végén Törökországon keresztül szökött Irakba, hogy a Iszlám Állam oldalán harcolhasson.

A dzsihadisták által közölt képeken látható, ahogy a fiatal fiú egy fekete Toyota terepjáró előtt áll és mosolyog. Valószínűleg ezzel az autóval együtt robbantotta fel magát pár órával később, szombat este Baidzsiban - írja a Guardian. A nyugat-yorkshire-i hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy Asmal és al-Britani valóban ugyanaz a személy-e, de a fiú családja vasárnap kiadott egy közleményt, amely szerint Asmal nyomát sem mutatta az erőszakra való hajlamnak, csak a fiatalságát és a naivitását használták ki „ismeretlen személyek” a maguk céljaira.

Al-Britanin kívül szombaton még másik három külföldi iszlamista – egy német, egy kuvaiti és egy palesztin állampolgárságú férfi – hajtott végre öngyilkos merényletet egy nagyobb támadás részeként. Baidzsi Irak Szalahuddin tartományában fekszik. A merénylők az ország egyik legnagyobb olajfinomítójától nem messze robbantották fel magukat.

Ha bizonságot nyer, hogy a fotókon valóban Asmal látható, akkor ő a nem túl hízelgő legfiatalabb brit öngyilkos merénylő cím birtokosa. Korábban is egy nyugat-yorkshire-i fiú tudhatta ezt magáénak, Hasib Hussein 19 éves volt, amikor a 2005. július 7-i londoni terror alatt felrobbantotta magát egy buszon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.