Illegálisan behatoló hajót kaptak el Indiában

A hajón rengeteg fegyver volt, de a tulajdonos szerint csak a kalózok elleni harc miatt. Harmincöt embert letartóztattak.

Az ügyészségi vádak szerint illegálisan hatolt be India felségvizeire az az amerikai tulajdonú hajó, amelyre a helyi hatóságok még október 12-én csaptak le és kísértek a déli szövetségi állam, Tamil Nadu egyik kikötőjébe, Tuticorinba. A hajón –MV Seaman Guard Ohio – rengeteg, állítólag engedély nélkül szállított fegyvert találtak. A rajta lévő 35 embert – indiai, ukrán, brit és észt állampolgárokat – letartóztatták.

Bár Washington újdelhi nagykövetsége elzárkózott a kommentártól az ügyben, a hajó amerikai tulajdonosa, az AdvanFort kiadott egy közleményt, amely azt állítja, hogy semmi nem igaz az indiai vádakból: az MV Seaman Guard Ohiót nem a tengeren kapták el, hanem azután szállták meg, amikor egy ciklon előli menekülés közben kikötött Tuticorinban tankolni. Ami a hajón talált fegyvereket illeti, az AdvanFort szerint nem igaz az sem, hogy az arzenált engedély nélkül szállították volna; a cég szerint a Sierra Leonéban regisztrált hajó kereskedelmi járatokat véd az Indiai-óceánon, és ezt az egyenruha, az egészségügyi és a védőfelszerelés és a fegyverszállítási engedély is bizonyítja.

Az Indiai-óceánon és az Arab-tengeren – írja a BBC – a kereskedelmi hajókat évek óta meg-megtámadják kalózok, hogy aztán váltságdíjat követeljenek az elrabolt emberekért és a szállítmányért. Azt, hogy ellenük hogyan lehet védekezni, a nemzetközi törvények csak nagy vonalakban szabályozzák, India viszont egyre ingerültebben veszi tudomásul, hogy a védelemre hivatkozva egyre több hajó sérti meg a tengeri határait. Halálos incidens is volt már, Újdelhi és Róma viszonyát több mint másfél éve feszélyezi, hogy olasz tengerészgyalogosok tavaly februárban két indiai halászt lőttek le a déli Kerala partjainál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.