Illegálisan árult jegyeket az olimpiára a főtitkár

Volodimir Gerascsenkót felfüggesztette tisztségéből az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke, miután a BBC kiderítette, jó pénzért egy brit felhajtónak próbált meg száz jegyet eladni a londoni olimpiára.

–Csak azért találkoztam a jegydealerrel, mert nem akartam megsérteni egy olyan embert, aki a vendéglátó országból érkezett, és már annyiszor kérte, hogy találkozzunk –mentegetőzött Volodimir Gerascsenko, miután kiderült, egy brit felhajtónak próbált meg eladni száz jegyet a londoni olimpiára. Gerascsenko azonban lebukott, az állítólagos dealer ugyanis a BBC riportere volt. A főtitkár arra is megpróbálta rábeszélni az álruhás riportert, hogy készpénzben kapja meg a jegyek árát.

Amint kipattant a botrány, Szerhij Bubka (jobbra) azonnal felfüggesztette Volodimir Gerascsenkót (balra)
Ukraine Olympic chief Sergei Bubka (R) and general secretary Volodymyr Gerashchenko attend a ceremony during the 2010 Winter Olympic Games in Vancouver in this February 12, 2010 file photo. The Ukraine National Olympic Committee launched an investigation on May 22, 2012 and suspended Gerashchenko, a top official accused of offering to sell thousands of dollars worth of tickets for the London Olympics on the black market. Bubka suspended Gerashchenko after a BBC report said he offered to sell 100 tickets for the July 27-August 12 Games to a reporter posing as a ticket buyer. Picture taken February 12, 2010. REUTERS/Stringer/Files (CANADA - Tags: SPORT OLYMPICS)

Szerhij Bubka, a bizottság elnöke azonnal Kijevbe hívatta a főtitkárt, és a vizsgálat idejére felfüggesztette posztjáról.

Gerascsenko tagadja a vádakat, és azt állítja, soha nem akart jegyeket eladni az Egyesült Királyságba. Ő csak „diplomáciai beszélgetést” folytatott a felhajtóval, aki rendkívüli módon érdeklődött a jegyek iránt. A főtitkár hozzátette, sokkal többen szeretnének jegyeket szerezni, mint amennyi a bizottságnak van, így biztos, hogy mindet Ukrajnában fogják értékesíteni. Szerinte az állítólagos felhajtóval való beszélgetés nem volt hivatalos, és nem az volt a célja, hogy bármilyen konkrét üzletet kössenek, ráadásul nincsenek is valódi jegyei, amelyeket eladhatna.

A jegyek adásvételét nagyon szigorú rendelkezések szabályozzák. Az Európai Unión kívüli országokban csak az adott ország lakosainak szabad eladni a jegyeket, így próbálják megakadályozni, hogy azok a feketepiacra kerüljenek. Az ukrán tisztviselő így bűncselekményt követett el, és akár húszezer fontra is büntethetik. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője szerint nem is fognak hezitálni, ha kiderül, hogy a vádak igazak, és komoly szankciókkal fogják sújtani a főtitkárt. Ugyan az olimpia szervezői mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a jegyek feketepiacra kerülését, arra számítanak, hogy az illegális jegyeladások száma megnő, főleg hogy ezen a héten kerülnek ki az utolsó megvásárolható jegyek.

Tessa Jowell képviselő, volt olimpiáért felelős miniszter kezdeményezte a vizsgálatot. A Metropolitan Police szerint a BBC Londonnal már felvették a kapcsolatot, hogy adjanak át nekik mindenféle bizonyítékot az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.