Illegálisan, mint a Ceausescu-korszakban

Egyre több román orvos utasítja vissza az abortuszt lelkiismereti okokra hivatkozva. A jelenség annyira elterjedt, hogy egyes kórházakban már egyáltalán nem végeznek terhességmegszakítást.

Két év alatt a kétszeresére nőtt az ilyen intézmények száma – derül ki a Közösségi Kezdeményezések Eurorégiós Központja (CEIP) szervezet tanulmányából. A vizsgált 56 megyei kórház és nőgyógyászati klinika közül tizenháromban nem végeztek abortuszt a páciens kérésére.

A jelenség böjt idején vagy ünnepek közeledtével ölt nagyobb méreteket, Daniel pátriárka pedig rendre kitünteti a terhességmegszakítást elutasító orvosokat. Az abortusz elutasításának terjedésében a Román Ortodox Egyház mellett jelentős szerepe van a többi egyházzal is kapcsolatban álló Pro Vita egyesületnek, amely nemrég jelentette meg orvosoknak szóló útmutatóját. Ebben azt hangsúlyozza, hogy az egészségügyi dolgozónak alapvető joga nemet mondani a vallási meggyőződésével ellentétes beavatkozásra. A kiadvány arra is kitér, hogy az élet a fogantatással kezdődik, következésképpen a terhességmegszakítás a méhben elkövetett gyilkosság, amit az orvosoknak jogukban áll visszautasítani. A szervezet célja, hogy az orvosok legalább fele éljen ezzel a jogával.

Az életpártiak hivatalosan nem tiltanák be, „csak” gyakorlatilag tennék lehetetlenné az abortuszt. Az eredmény viszont ugyanaz: újra megjelent Romániában az illegális terhességmegszakítás, amely a diktatúra idején az általános abortusztilalom miatt meglehetősen gyakori volt.

Mihaela Miroiu genderkutató, filozófus szerint a Pro Vita és „a döntési szabadság felfüggesztésének propagandistái” nem foglalkoznak a nő számára legfontosabb kérdéssel, azzal, hogy képesek-e vállalni az anyaság felelősségét. – Harmincnégy évet éltem egy olyan rendszerben, amely nem engedélyezte az abortuszt és a fogamzásgátlást. Az a rendszer (a hivatalos statisztikák szerint) tízezer nő halálát okozta, elhagyott és árva gyerekek ezreit „termelte ki”, államosította a nők reprodukciós képességét, és az abortuszt morális problémából teljesen amorális kérdéssé változtatta.Ha ugyanis nem dönthetek, nem vagyok szabad, tehát morális felelősségem sincs – magyarázta a bukaresti Politikatudományi és Közigazgatási Főiskola tanára.

A román törvények szerint a nők a terhesség 14. hetéig kérhetik annak megszakítását, de a professzor szerint jogról csak akkor lehet beszélni, ha adott egy személy vagy intézmény, aki/amely biztosítja az illető jog gyakorlását. – Állami kórházban az lenne a természetes és a törvényes, ha az orvosok tiszteletben tartanák a páciensnek ezt a jogát. A lelkiismeretre legfeljebb a magánklinikákon lehet hivatkozni – vélekedett.

Miroiu szerint a kormány adós a magánélet, párkapcsolat, család, szexualitás, reprodukció és gyermeknevelés kérdéseivel foglalkozó oktatási programokkal. A szegényebb régiókban, a perifériákon élők körében a családtervezési tanácsadók és az ingyenes fogamzásgátlók sokszor megelőznék a nem kívánt terhességet.

Egy ENSZ-jelentés felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió tagországai közül Romániában a legnagyobb a 15 év alatti lányanyák száma. Ezért egyértelműen az elégtelen szexuális nevelés tehető felelőssé, de a helyzetet súlyosbítja, hogy a teherbe esett tinédzserek –ha az abortusz mellett döntenének – nem jutnak megfelelő orvosi szolgáltatáshoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.