Illegális román bevándorlókat dolgoztatott az olasz belügyminiszter

A bevándorlók elleni szigorú hatósági fellépést szorgalmazó Roberto Maroni olasz belügyminiszter is foglalkoztatott korábban illegális román vendégmunkásokat – adta hírül pénteken a Cotidianul című román napilap. A román főkonzul szerint az olasz hatóságok csak 2007-ben fedezték fel a „román bűnözőket”.

Az újság Románia Torinóba delegált főkonzulját, Iulia Bujét idézi, aki elmondta, hogy 1998 és 2000 között maga Maroni kérte a milanói román konzulátus segítségét: rendezzék a jogi helyzetét annak a három  általa foglalkoztatott román bevándorlónak, akiknek a tartózkodási  vízuma lejárt. A lap szerint a három dolgozó között két román munkás  volt és egy bejárónő, akik Maroni családi házánál dolgoztak. Buje – aki akkoriban Milanó román konzulátusának munkatársa volt – elmondta,  hogy ő maga is beszélt kétszer személyesen Maronival.

A főkonzul szerint az olasz vezetők tudtak az  illegális román bevándorlókról, de nem léptek fel ellenük, mert  nagyon sok olasz számára kedvezőbb volt a vendégmunkások  alkalmazása, ugyanis utánuk nem kellett adót és illetéket fizetniük.

Buje szerint akkoriban számos lejárt vízummal rendelkező román bevándorló szándékosan elveszettnek jelentette útlevelét, hogy a  hatóságok ne toloncolhassák ki őket Olaszországból. Ezt követően  konzuli nyilatkozatokat szereztek be, s ezekkel igazolták magukat.

A román főkonzul szerint az olasz hatóságok csak 2007-ben  fedezték fel a „román bűnözőket”, addig mindent elkövettek, hogy megkönnyítsék a románok beutazását Olaszországba, mert az olasz  munkavállalók már nem találtak hazai munkaerőt bizonyos állások  betöltésére.

Olaszországban a napokban újfent központi téma lett a  közbiztonság, miután külföldi bevándorlók – közöttük románok is – erőszakos bűncselekményeket követtek el. Az olasz hatóságok szigorító intézkedéseket terveznek az illegális bevándorlók és a  bűncselekményeket elkövetők ellen. A román sajtó arra hívta fel a  figyelmet, hogy az olasz média és a politikusok „rasszista és idegengyűlölő hadjáratot” indítottak a románok ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.