Illegális határátlépéssel vádolják Bin Laden özvegyeit

A három hölgy Pakisztánban áll törvény elé. Ha bűnösnek találják őket, akár öt évet is kaphatnak.

Illegális határátlépés miatt törvény elé állítják Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorszervezet vezérének három özvegyét – jelentette be Rehman Malik pakisztáni belügyminiszter.  A két szaúdi, illetve a jemeni származású hölgy és összesen tíz gyermekük azután került őrizetbe hogy tavaly május 2-án egy amerikai kommandó végzett a terroristavezérrel egy a fővároshoz, Iszlámábádhoz közeli épületkomplexumban.

Pakisztán tavaly június óta vizsgálta, hogy Oszama bin Laden és családja miként élhetett az ország területén anélkül, hogy erről a helyi hatóságok tudtak volna. Ha bűnösnek találják őket, a három feleség egyenként akár öt évi börtönbüntetést is kaphat, gyermekeik viszont az ő engedélyükkel szabadon visszatérhetnek szülőhazájukba. Az nem világos, hogy csak a a terroristavezérnek csak ez a három felesége volt-e: korábbi jelentések szerint Bin Laden összesen hat hölgyet vett nőül.

A májusi amerikai kommandós akció rendkívüli mértékben feszélyezi az Egyesült Államok és Pakisztán viszonyát, az amerikai kommandósok ugyanis teljes titokban, a helyi hatóságokat sem értesítve hatoltak be a közép-ázsiai ország területére. Abbottabádban negyven perc alatt végrehajtották az akciót, majd egyik balesetet szenvedő helikopterüket hátrahagyva távoztak. Iszlámábád a múlt héten adott utasítást Bin Laden utolsó lakhelyének ledózerolására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.