Ijesztő dokumentumokat találtak az elfogott terrorista lakásán

Egy atomenergiával is foglalkozó németországi kutatóintézettel kapcsolatos dokumentumokat találtak a párizsi terrormerényletek legfőbb gyanúsítottja, Salah Abdeslam brüsszeli lakásában – jelentették csütörtökön német lapok.

A Madsack médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerks Deutschland - RND) értesülése szerint a jülichi kutatóintézetről (Forschungszentrums Jülich - FZJ) szóló cikkeket és az intézet vezetőjéről, Wolfgang Marquardtról készült fényképeket is találtak az Iszlám Állam terrorszervezethez sorolt belga állampolgár lakásában.

Az RND szerint erről a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője, Hans-Georg Maassen tájékoztatta a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő parlamenti testület több tagját március végén, négyszemközti beszélgetéseken.

A BfV egy szóvivője német hírportálokon idézett nyilatkozatában elmondta, a szolgálatnak nincs értesülése arról, hogy Salah Abdeslam lakásában találtak dokumentumokat az FZJ egykori nukleáris létesítményéről. Hozzátette, hogy Hans-Georg Maassen nem folytatott ebben az ügyben megbeszéléseket a parlamenti testület tagjaival.

Az FZJ a honlapján közölte: a BfV hivatalosan megerősítette, hogy nincsenek értesülései a kutatóintézet esetleges fenyegetettségéről. Hozzátették, hogy maga az intézet sem tud ilyesmiről. A közlemény szerint az intézmény kapcsolatban áll a biztonsági szervekkel és a nukleáris létesítményeket felügyelő hatósággal.

Az FZJ korábban üzemeltetett két kutatóreaktort, és területén tárolnak nukleáris hulladékot.

Az FZJ komplexumhoz ugyanakkor számos létesítmény és kutatólaboratórium tartozik, köztük egy részecskegyorsító, több szuperszámítógép, egy kísérleti fúziós reaktor, egy óriás mágneses szkenner, egy légkör-szimulációs labor és egy üvegház.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.