Így vigasztalt Merkel egy palesztin menekült lányt – videó!

Angela Merkel német kancellár szerdán egy rostocki iskola tornatermében találkozott 14-17 éves diákokkal. A „Jó élet Németországban” című előadáson a menekültkérdés is szóba került, és egy palesztin tinilány szólt Merkelhez. Még a mindig fegyelmezett politikust is elfogta az együttérzés, amikor a szigorú szavakra a lány elsírta magát.

A Reem nevű palesztin lány elmesélte, hogy családjával négy éve élnek egy rostocki menekülttáborban, korábban Libanonban kellett várakozniuk, de a sok viszontagság ellenére hamarosan ki fogják toloncolni őket Németországból. A fiatal jó ideje látja, hogyan élnek a vele egykorú német kamaszok, és ő is csak arra vágyik, amire az ismerősei.

„Vannak céljaim, mint bárki másnak. Tanulni akarok, ahogy ők... nagyon kellemetlen látni, ahogy mások élvezik az életüket, de én nem tudom a sajátomat.”

Merkel azt válaszolta, hogy megérti őt, de a „politika néha nehéz”. Biztosította a lányt, hogy nagyon szimpatikusnak találja, majd így folytatta: „De tudnod kell, hogy ezrek és ezrek vannak libanoni palesztin táborokban, és mind ide akarnak jönni... ezt egyszerűen nem tudjuk kezelni.”

A kancellár azt mondta, reméli, hogy meg tudják gyorsítani a döntéshozatali folyamatokat, és a korábbiaknál hamarabb eldől, hogy ki maradhat és kinek kell visszamennie. Ezen a ponton azonban Merkel kénytelen volt megszakítani a mondandóját, mert Reem elsírta magát. „Óh, Istenem! – motyogta Merkel, majd odalépett a lányhoz és megsimogatta a vállát mondván: Nagyszerű voltál... tudom, hogy ez nehéz, és rendkívül jól bemutattad azt a helyzetet, amiben sokan találják most magukat.”

A videó, mely a szokatlan jelenetet megörökítette, villámgyorsan terjedni kezdett az interneten #MerkelStreichelt (Merkel simogatott) hashtaggel, és ez épp egybeesett a német menekültügyi helyzet legfrissebb adatainak közlésével, miszerint a tartományok zömében megteltek a befogadóhelyek.

A laktanyáktól kezdve az üres iskolaépületeken át a kempingekig, sportcsarnokokig és a szállítókonténerekig minden elképzelhető helyen igyekeznek elhelyezni az embereket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.