Így sétált ki a szuperbörtönből a drogbáró – videó!

Nyilvánosságra hozták a biztonsági kamera felvételét, melyen látszik, hogyan szökött meg a hírhedt mexikói drogbáró, Joaquín „El Chapo” Guzmán a szigorúan őrzött szuperbörtönből.

Ahogy azt mi is megírtuk, Guzmán szombat este szökött meg egy a zuhanyzója alá ásott lejárón át, amely egy másfél kilométer hosszú, kivilágított és légkondicionált alagútba vezetett.

Az alagút vége félkész épületben volt, melyet valószínűleg eleve álcaként kezdtek építeni tavaly decemberben. Szakértők szerint az alagút elkészítése egy évig tarthatott, és erősen vitatható, hogy a börtön személyzete ebből semmit nem vett észre. Az, hogy a lejárat éppen a kartellvezér zuhanyzójából nyílt, valószínűsíti, hogy a munkásoknak volt tervrajza.

Guzmán már 2001-ben is megszökött a börtönből, és tavaly februárig bujkált. El Chapót az amerikai Kábítószer-ellenes Ügynökség (DEA) tartóztatta le. Elfogásakor Enrique Pena Nieto mexikói elnök azt mondta, egy újabb szökés „megbocsáthatatlan” lenne.

Guzmán az egész országot behálózó Sinaola kartell feje, melynek csempészalagútját 2013-ban fedezték fel a kaliforniai San Diego és a mexikói Tijuana között. A szuperalagútnak is nevezett föld alatti létesítménynek saját világítása, légkondicionálása és vasúti berendezése volt. Két raktárában összesen 12 millió dollár piaci értékű kábítószert találtak. A nyomozók Guzmán letartóztatása után azt mondták, sorsfordító volt a pillanat, amikor felfedezték a kartell föld alatti járatait, többek közt Culianában, ami a vezér főhadiszállása volt. A hatóságok tehát tudták, hogy El Chapo emberei jól értenek az alagútkészítéshez.

Joaquín „El Chapo” Guzmán 2009 óta minden évben szerepel a Forbes magazin legbefolyásosabb embereinek listáján. Hatalma állítólag nagyobb, mint az államelnöké.

Guzmán szökése 1:30-tól látható, 13:30-on túl pedig közelebbről is megmutatják a cellát, illetve bevezetnek az alagútba is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.