Így segíti a német állam a családokat

Németországban kiterjesztik az ápolási szabadság intézményét, a törvényhozás alsóháza (Bundestag) csütörtöki döntése szerint a munkavállalók jelentős része akár két évig csökkentett munkaidőben dolgozhat, hogy több idő maradjon súlyos beteg közeli hozzátartozó ápolására.
A szociáldemokrata (SPD) vezetésű családügyi minisztérium megszavazott javaslata szerint a 2012-ben bevezetett szabályozástól eltérően a munkavállaló joga, nem pedig a munkaadó mérlegelésétől függő lehetőség lesz, hogy legfeljebb 24 hónapon keresztül csak heti 15 órát dolgozzon, ha ápolásra szorul valamely vele egy háztartásban élő súlyos beteg közeli hozzátartozója - írja a Híradó.

Erre az időszakra az állam a munkaadónak kamatmentes hitelt nyújt, amelynek révén a munkavállaló jövedelme kisebb mértékben csökken, mint a munkaidő. Például amennyiben a heti munkaidő 40-ről 20 órára csökken, a fizetés nem feleződik meg, hanem csak 25 százalékkal mérséklődik. Amikor pedig visszaáll az eredeti rend, a munkavállaló továbbra is a fizetése 75 százalékát kapja meg, amíg a hitel törlesztése befejeződik.

A tárca azt tervezte, hogy az új szabályt a 15-nél több alkalmazottat foglalkoztató cégek körében vezetik be, de az SPD-vel közösen kormányzó konzervatív CDU/CSU kezdeményezésére végül 25-re emelték ezt a határt. A konzervatívok azzal érveltek, hogy a kisebb cégek működését veszélyeztetheti az új előírás.

A módosítás másik fő eleme, hogy évente 10 nap fizetett ápolási szabadságot vehetnek ki a 25 főnél nagyobb cégek dolgozói. Eddig csak fizetés nélküli szabadságot vehettek ki. A kormány számításai szerint ez az új szabály legfeljebb 100 millió euróval növeli a társadalombiztosítási rendszer költségeit éves szinten.

A családügyi minisztérium a javaslat indoklásában kiemelte, hogy a munkavállalók fokozottabb támogatására azért van szükség, mert egyre több beteg vagy idős ember szorul közeli hozzátartozók segítségére. Jelenleg a 80 milliós országban 2,63 millióan szorulnak ápolásra, közülük 1,85 millió embert otthon ápolnak, kétharmadukat kizárólag hozzátartozóik.

Az ellenzéki Baloldal és a Zöldek bírálták az előterjesztést. Rámutattak, hogy a 25 fős határ miatt a munkavállalók igen jelentős része elesik a munkaidő csökkentésének lehetőségétől, és egyebek között követelték, hogy emeljék 30 napra a fizetett ápolási szabadság keretét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.