Poligráfos küzdelem a korrupció ellen

Poligráfos vizsgálatnak vetné alá magát és társait a szlovákiai Egyszerű Emberek párt feje. A párttársak visszautasították Igor Matovic sértő javaslatát. Szerintük ellenzéki gondolkodókként eddigi életükkel is bizonyították megvesztegethetetlenségüket.

Bolond vagy marketingzseni a szlovák politikai fenegyerek? – vetette fel a kérdést Peter Schutz a pozsonyi Sme napilap keddi számában. Az ismert publicistát Igor Matovic, az Egyszerű Emberek (Obycajní ludia) nevű párt elnöke különleges ötlete késztette erre a dilemmázásra. A párt vezetője ugyanis felszólította a választási listájukon induló két ismert szlovák politikust, Vladimír Palkót és Peter Zajacot – két törpepárt egykori elnökeit, akik egyébként már voltak parlamenti képviselők is –, hogy vele együtt vessék alá magukat poligráfos hazugságvizsgálatnak. Mert szerinte csak igy bizonyosodhat be, hogy eddigi közéleti ténykedésük során sosem markoltak fel csúszópénzt. – Csak a negatív eredmény alapján bízom bennük, s ők bennem, csakis így leszünk hitelesek a választópolgárok előtt, hiszen a korrupció elleni harcot és Szlovákia szétlopkodásának megállítását tűztük ki célul! – bizonygatta Igor Matovic. A két érintett felháborodva utasította vissza a felszólítását: – Nem vagyunk idomított majmok. A letűnt rezsimben máskéntgondolkodóként ismertek meg bennünket, nem is olyan régen következetesen harcoltunk Vladimír Meciar és Robert Fico diktátori módszerei ellen, mindketten továbbra is a pozsony-ligetfalui lakótelep panellakásában lakunk. Mindezek után megalázónak tartjuk a pártelnök felszólítását. Inkább visszalépünk! – jelentették be. S velük együtt több ismert jelölt is igy tett, mert szolidaritást vállaltak két társukkal.

Member of Slovak Parliament Igor Matovic displays a banner during a repeated vote on the euro zone rescue fund, at the Slovak Parliament in Bratislava, October 13, 2011. The banner reads:
Member of Slovak Parliament Igor Matovic displays a banner during a repeated vote on the euro zone rescue fund, at the Slovak Parliament in Bratislava, October 13, 2011. The banner reads: "Four coalition parties, result of your vanity: ESFS bailout fund will be + Fico will come as a bonus. Thank you very much". REUTERS/Petr Josek (SLOVAKIA - Tags: POLITICS BUSINESS)

„Matovic talán bolond, mert a sértő követelése miatt elsüllyedhet a párthajó, vagyis az Egyszerű Emberek jelöltjei nem jutnak be a parlamentbe. Persze, ma még az sem kizárt, ezzel az ellentmondást nem tűrő magatartásával a március 10-ére kiírt szlovákiai parlamenti választásokig újabb híveket szerez önmagának és pártjának. Ha így lenne, akkor joggal állíthatnánk róla, hogy marketingzseni“ – szögezi le a szerző.

Igor Matovic korábban reklámújságok és regionális lapok kiadójaként tevékenykedett. Két és fél éve három társával együtt felkéredzkedett a Szabadság és Szolidaritás (SaS) százötven fős választási listájára, amelyen az utolsó négy helyet kérték. Populista kampányuk eredményeként annyi preferenciaszavazatot kaptak, hogy végül bejutottak a törvényhozásba, az SaS pedig kormánypárt lett. Igor Matovic viszont amolyan elszabadult ágyúgolyóként kihasználta azt, hogy a kormánykoalíciónak mindössze néggyel több képviselője volt a parlamentben, mint az ellenzéknek. Ezért három hívével együtt többször megzsarolta a látszólagos politikai szövetségeseit, gyakran megfúrta a koalíciós tanács határozatait. Robert Ficót többször hazugnak és tolvajnak nevezte, aki viszont politikai félbolondnak kiáltotta ki. Egyik sértő megjegyzéséért Anna Belousová képviselő asszony felpofozta őt a parlament folyosóján. Matovic nemrég gorillát ábrázoló matricát ragasztott a parlament épületén található szlovák címerre, azt állítva, hogy a szlovákiai képviselők néhány kivételtől eltekintve tolvajok, és a legtöbben sárosak a nemrég kirobbant korrupciós botrányban. Már akkor és azóta is sokan feltették azt a kérdést, amelyet ma Peter Schutz megismételt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.