Ígérgetések a vasárnapi választások előtt Venezuelában

Az egymásra licitáló ígérgetésekkel tetőzik a vasárnapi venezuelai választások rövid, tíznapos kampánya.

Miután az ellenzék közös jelöltje, Henrique Capriles beszédében az alkalmazottak és a mukások bérének legalább az inflációval arányos (tavaly több mint 20 százalékos) emelését, illetve évi 200 ezer lakás építését helyezte kilátásba a magánszektorral összefogva, a magát a március 5-én elhunyt Hugo Chávez "fiának" nevező Nicolás Maduro rálicitált.

Caracas központjában salsa zenekarral felvezetett nagygyűlésen a minimálbár mintegy 40 százalékos növelését ígérte megválasztása esetén. Mint mondta, április 15-én kívánta volna bejelenteni, hogy ne érhesse a kampányígéret vádja, ám most előre hozta a közlést. Eszerint kormánya május 1-én, a munka ünnepén 20 százalékkal, szeptemberben újabb 10 százalékkal, majd novemberben, az infláció függvényében - további 5-10 százalék között emeli a minimálbért.

Az El Nacional kommentárja szerint a jelenlegi 2047 bolivárnyi minimálbér 324 dollárnak felel meg. Ám miután a chavezista kormány márciusban 32 százalékkal leértékelte a bolivár hivatalos árfolyamát a dollárhoz képest, a három lépcsős emelés eredményeként ér majd annyit a minimálbér dollárban, mint egy hónapja.

Az 50 éves Maduro, akit Chávez még decemberben, a negyedik kubai rákműtétét megelőzően nevezett ki alelnöknek és halála esetén utódjelöltjének, ma Venezuela három különböző államának nagyvárosában is tart kampánygyűlést, majd csütörtökön újra a fővárosban beszél várhatóan többszázezer híve előtt - jelentették a venezuelai lapok. Maduro egykori buszsofőr múltjára gyakorta és büszkén emlékeztet, amennyiben immár több ízben is maga vezette a kampánybuszát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.