Halvány ígéretek a szigetvitában

Xi Jinping, a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkára kifejezte szándékát a kínai-japán kapcsolatok javítására, és közölte, hogy gondolkodik egy kétoldalú csúcstalálkozó lehetőségén.

Xi fogadta a kisebbik japán kormányzó párt, az Új Komeito Párt elnökét, Jamagucsi Nacuót, aki Abe Sindzo miniszterelnöktől levelet hozott Xinek, az államfői poszt várományosának. A politikus a találkozón utalt a két ország közötti szigetvitára, és kiemelte, hogy a „közös ügyeiket” párbeszéd és konzultáció útján rendezzék. Japán keményen dolgozzon együtt Kínával a megoldáson – idézte Xit a pekingi külügyminisztérium.

A két távol-keleti nagyhatalom viszonyát hónapok óta feszélyezi a Szenkaku-(kínaiul Tiaojü-)szigetek miatt újra fellángolt vita. A japán fennhatóság alatt álló szigeteket Peking magának követeli, és rendre területi szuverenitása megsértéséről beszél, ha Japán érzékelteti, hogy az alig pár négyzetkilométernyi földdarab hozzá tartozik. A szigetekhez augusztusban kínai aktivisták utaztak el, akiket a japánok egy időre őrizetbe vettek, később pedig japán nacionalisták egy csoportja is kikötött ott, demonstrálandó, ki az úr; Kínában ezután többször tartottak tiltakozó megmozdulásokat Tokió ellen, amelyeken a felvonulók a kocsiktól az üzletekig törtek-zúztak mindent, ami japán. A feszültséget aligha enyhítette, hogy szeptemberben egy japán üzletember, Kurihara Kunioki kétmilliárd jenért eladta a csoport három szigetét Tokiónak, amivel az egész terület japán állami tulajdonba került.

A Xivel tartott 70 perces találkozó után Jamagucsi újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a tárgyaláson konkrétan nem kerültek szóba azok a szükséges lépések, amelyekkel az országok közötti feszültség enyhíthető lenne. Japán kapcsolatépítésre törekszik Kínával, de csak az összkép tükrében” – hangoztatta a politikus, akit Abe Sindzó japán miniszterelnök küldött el Pekingbe tárgyalni a konfliktus feloldásáról.

Natsuo Yamaguchi (L), leader of Japan's New Komeito party, shakes hands with China's president-in-waiting Xi Jinping during a meeting at the Great Hall of the People in Beijing, January 25, 2013. Yamaguchi said on Friday that he believed tensions wit
Natsuo Yamaguchi (L), leader of Japan's New Komeito party, shakes hands with China's president-in-waiting Xi Jinping during a meeting at the Great Hall of the People in Beijing, January 25, 2013. Yamaguchi said on Friday that he believed tensions with China over a group of uninhabited islands, known as Senkaku in Japan and Diaoyu in China, could be resolved, after meeting Xi. REUTERS/Ng Han Guan/Pool (CHINA - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.