Atomkísérletet hajtott végre Észak-Korea

Észak-Korea hivatalosan is bejelentette: sikeres atomkísérletet hajtottak végre. A korábbi hírek csak a szeizmikus aktivitásra – egy Richter-skála szerinti 4,9-es földrengésre – alapozták, hogy Phenjan robbantott. 2006 és 2009 után már harmadszor.

2006 és 2009 után már a harmadik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre Észak-Korea – erősítette meg hivatalosan Phenjan, és azt is közölték, egy nagy robbanóerővel rendelkező, "miniatürizált" nukleáris eszköz is a teszt része volt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa keddre, New Yorkba rendkívüli ülést hívott össze.

A bejelentés három órával azután érkezett, hogy az amerikai földtani intézet (USGS) kedden a Richter-skála szerinti 4,9 erősségű földrengést észlelt a kísérlet feltételezett helyszínén. Erre alapozták, hogy Észak-Korea végrehajtotta a beígért tesztet, az országra ugyanis nem jellemző a hasonló szeizmikus aktivitás. Mesterséges földrengésről számolt be a dél-koreai sajtó is; ahogy a Yonhap hírügynökség ehhez hozzáfűzi, Szöul emelt szintű készültségbe helyezte a hadseregét a földrengés hírére.

Észak-Korea január óta ígéri, hogy az ENSZ figyelmeztetésével és a szankciókkal dacolva, „a nép akaratából” végrehajtja a kísérleti atomrobbantást. AZ USGS bejelentése szerint a keddi földrengés epicentruma egy kilométerre volt a föld alatt, nagyon közel ahhoz a Punggye-rinél fekvő helyszínhez, ahol Phenjan 2006-ban és 2009-ben is robbantott már. Ezzel összhangban a japán meteorológiai szolgálat is azt közölte, hogy a földrengés epicentruma ott volt, ahol a legutóbbi nukleáris kísérlet idején, és különbözött attól, amit egy normális földrengés esetén észlelni lehet. „A múlt példáiból ítélve fennáll a lehetőség, hogy Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre” – mondta korábban Szuge Josihida japán kabinetfőnök. Amíg Tokióban emiatt összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot, Kínában a földrengésügyi hivatal „feltételezett robbanásról” számolt be. Műholdfelvételek tanúsága szerint az észak-koreaiak már hónapok óta ásták az új kísérlethez szükséges új alagutakat.

A kommunista rezsim tavaly két rakétakísérlettel húzta ki a gyufát az ENSZ-nél: bár ezek célja hivatalosan az volt, hogy időjárás-előrejelző műholdat juttassanak az űrbe, a nemzetközi gyanú szerint Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétával kísérletezett. A tavaly áprilisi első kilövés még kudarcot vallott, a decemberi viszont már sikerült, és a 2006-os, illetve a 2009-es forgatókönyvnek megfelelően úgy tűnik, hogy most is kísérleti atomrobbantás követte őket. Amikor januárban az ENSZ BT elítélte Észak-Koreát a decemberi rakétakísérlet miatt, és kiszélesítette a szankciók körét, Phenjan pedig erre fenyegetőzni kezdett, még Kína is rámordult a tavaly óta a fiatal diktátor, Kim Dzsong Un vezette rezsimre, amelynek ő az egyedüli támogatója az egész világon.

A feltevések szerint 2006-ban és 2009-ben Észak-Korea még plutóniumot használt a kísérleti atomrobbantáshoz, a mostanit viszont már dúsított urániummal hajtotta végre. Bár a rezsim valószínűleg össze tud rakni néhány atombombát, a robbanófejek építéséhez szükséges technológiával már nem rendelkezik. Az Egyesült Államok, Japán és az ENSZ már többször próbálta lebeszélni a rezsimet a nukleáris ambíciókról, de az ezzel kapcsolatos tárgyalások rendre zátonyra futottak.

A japán meteorológiai intézetben mutatják az atomrobbantás leleplező földmozgást
Japan Meteorological Agency's earthquake and tsunami observations division director Akira Nagai points at a graph of ground motion waveform data observed in the morning in Japan during a news conference in Tokyo February 12, 2013. Seismic activities detected at around 0300 GMT in North Korea may be the result of a nuclear test, Japan's top government spokesman said on Tuesday. REUTERS/Toru Hanai (JAPAN - Tags: POLITICS MILITARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.