Igenis sztrájkolnak a cseh szakszervezetek

Elutasították Petr Necas miniszterelnök felhívását a cseh szakszervezetek, hogy lépjenek vissza a csütörtökre bejelentett országos közlekedési sztrájktól. Káosz várható a közutakon és a vasúti közlekedésben is.

Necas szerda délelőtt rendkívüli ülésre hívta egybe az érdekegyeztető tanács tagjait, hogy még egyszer megpróbálja rábírni a szakszervezeteket a csütörtöki akció visszavonására. A Cseh-morva Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja (CMKOS) szerint a tiltakozó akciót azonban nem ők, hanem a közlekedési szakszervezetek koalíciója szervezi, amely nem tagja az érdekegyeztető tanácsnak. "A CMKOS ha akarna, sem dönthetne a sztrájk ügyében" - mondta az egyik szakszervezeti vezető.

"Szeretném hangsúlyozni, hogy ismét felszólítottam a szakszervezetek vezetőit a csütörtöki sztrájk visszavonására. Ez a sztrájk semmi jót nem hoz az országnak, abszolút semmi pozitívumot. Az eredmény az lesz, hogy megnő a feszültség, gazdasági károk keletkeznek, sérülnek sok százezer olyan ember érdekei, akiknek a tiltakozáshoz semmi közük" - jelentette ki a miniszterelnök az érdekegyeztető tanács ülése utáni sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: a közlekedés leállása hatalmas károkat okoz az egész országnak.

Josef Stredula, a KOVO nehézipari szakszervezeti szövetség elnöke viszont azt hangsúlyozta, hogy a szakszervezeteknek joguk van a sztrájkra, s rá kell mutatni, hogy hibák történtek. "Nem célunk, hogy kárt okozzunk az embereknek. Úgy gondoljuk, hogy egy problémákkal teli nap később több évre nagyobb kényelmet biztosíthat" - szögezte le.

A kormányfő a találkozón ígéretet tett arra, hogy az egészségügyi reformról szóló, péntekre tervezett szavazást a koalíció későbbre halasztja. A törvénytervezetet hétfőn az érdekegyeztető tanács is megvitatja.

A szakszervezetek döntése szerint csütörtökön 24 órára országszerte leállnak a vonatok, a távolsági buszok és több nagyobb városban - egyebek között Prágában, Brnóban (Brünn), Olomoucban (Olmütz), Opavában, Zlínben - a tömegközlekedés is. Néhány városban és országos közúton torlaszokat terveznek emelni a tiltakozók.

A tiltakozás oka a kormány megszorító politikája, amelynek keretében tíz százalékkal csökkentik a közszférában dolgozók bérét, 2030-tól 65 évre, 2041-től pedig 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, csökkentik az állami nyugdíjakat.

A miniszterelnök már kedden bejelentette, hogy a közlekedési tárca legalább 200 autóbuszt és mintegy 100-150 kisbuszt kölcsönöz magáncégektől a csütörtöki országos közlekedési sztrájk idejére. Necas szerint a buszokat szükség szerint az egyes régiók rendelkezésére bocsátják, amelyek döntenek felhasználásukról.

A szerdai prágai sajtó szerint a cseh vasút teljes leállása kedvezőtlenül fogja érinteni a szomszédos országok vasúti közlekedését is, elsősorban a nemzetközi járatokat. A közutakon is káosz várható, ezért azt ajánlják mindenkinek, hogy akinek nem feltétlenül szükséges, az csütörtökön nem üljön kocsiba, illetve ne utazzon Csehországba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.