Igazságot követelnek az afgán családtagok

Hamid Karzai afgán elnök az elnöki palotában fogadta az áldozatok családtagjait, akik továbbra is több katonáról beszélnek. Megszólalt a katona ügyvédje is.

-Nem akarunk pénzt, csak igazságot – mondta az egyik kandahári lakos. A meggyilkolt afgán civilek családtagjai Karzaitól várnak magyarázatot.

Karzai az elnöki palotában hallgatta meg a családtagok verzióját a történtekről. Egyesek azt mondták, hogy egy katona lövöldözött, mások szerint viszont többen voltak. Az utóbbi változatról az elnök azt mondta, hogy elfogadja, és észben fogja tartani.

Karzai ráadásul nagyon dühös, szerinte az amerikaiak nem működnek együtt vele, és nem adnak elég információt arról, hogyan mészárolhatott le egyetlen katona 16 embert.

Karzai csütörtökön kijelentette, hogy követeli, az amerikai katonák maradjanak a bázisaikon, vonuljanak ki az afgán településekről, és adják át azokat az afgán katonáknak. Ez összezavarta az amerikai diplomatákat, eddig ugyanis nem azonnali, hanem fokozatos kivonulásról volt szó.

Az afgánok ugyan azt kérték, hogy Afganisztánban ítélkezzenek az ügyben, a katonát azonban már elszállították az Kuvaitba, később az Egyesült Államokban fogják bíróság elé állítani.

A katona ügyvédje John Henry Browne lesz, aki szerint a katona annak idején testi és feji sérüléseket szerzett Iránban, és egyáltalán nem örült, hogy újabb bevetésre kell indulnia. Miután az ügyvéd beszélt a családtagokkal, cáfolta, hogy a katonának alkohol- vagy magánéleti problémái lettek volna. Browne azt is elmondta, hogy a lövöldözés előtti napon az egyik katona egy robbanásban elvesztette a lábát. A robbanás állítólag a lövöldözéssel vádolt katona mellett történt, de a baleset minden katonát mélyen érintett.

Mindeközben egy török katonákat szállító helikopter valószínűleg technikai hiba miatt Kabul külvárosában egy lakóépületbe csapódott, 12 katona és két gyerek meghalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.