Igazságot követelnek a rejtélyes körülmények között eltűnt diákok hozzátartozói

Ezrek tüntettek Mexikó-szerte több tucat diák eltűnése miatt. A fiataloknak múlt hónapban veszett nyoma igen gyanús körülmények között. Szemtanúk szerint igualai rendőrök rabolták el a diákokat, majd kegyetlen módon meggyilkolták őket.
A diákok eltűnése miatt szervezett tüntetéssorozat több mexikói városban összecsapásokkal végződött - írja a BBC. A diákok, szimpatizánsok és az önvédelmi egységek alkotta tömeg mindenhol ugyanazt követelte: az igazságot. A rejtélyes történetnek azonban az eltűnt diákok mellett állítólag  korrupt rendőrök, politikusok és helyi drogbárók is főszereplői.

A tanárnak készülő fiatalok eltűnése sokkolta a drogkartellek ámokfutása miatt már sok szörnyűséghez szokott mexikóiakat. A helyi sajtóban megpróbálták rekonstruálni a történteket, ám több verzió is létezik arra vonatkozóan, hogy mi vezetett a diákok eltűnéséhez.

Az biztos, hogy a diákok szeptember 24-én egy, az ország déli részén található tanárképző főiskoláról utaztak a közeli Igualába, hogy tüntessenek az állásinterjúkon tapasztalható diszkrimináció miatt (az őslakosok ugyanis gyakran hátrányos megkülönböztetés áldozatai). A diákok egy napig demonstráltak, majd elindultak, hogy visszatérjenek a főiskolára. Az ezt követő eseményekről a szemtanúk különbözőképp számolnak be.

Diák-szakszervezeti vezetők szerint felszálltak három helyi buszra, a rendőrök szerint azonban a fiatalok megrohamozták a járműveket. Fegyveresek ezt követően tüzet nyitottak a buszokra, amelyek közül az egyik nem a diákoké volt, hanem egy helyi futballcsapatot szállított. A lövöldözés hat ember – három diák, az egyik sofőr, és egy taxiban utazó nő – életét követelte. A rendőrség ezután üldözőbe vette a menekülő diákokat, és szemtanúk szerint ismét tüzet nyitottak rájuk.

Az egyik túlélő szerint a rendőrök elhurcolták társait, ám másnap 13-an megkerültek. A továbbra is eltűntként kezelt 43 fiatalról nem tudni semmit, ám félő, hogy az ő holttestüket találták meg október elején egy tömegsírban. A hat gödörben 28 ember földi maradványait fedezték fel, ám a testek olyannyira meg voltak égve, hogy a szakértők még nem tudták azonosítani őket. A hatóságok eddig 22 rendőrt vettek őrizetbe az ügy kapcsán.

Hogy tényleg a diákokkal végeztek-e ily kegyetlen módon, és ha igen, miért kellett meghalniuk, egyelőre nem tudni. Egyesek szerint nem véletlen, hogy a baloldali kötődéseiről ismert főiskola diákjai jutottak erre a sorsra. Mások szerint magukra haragították a helyi drogmaffiát, akiknek nem voltak hajlandóak „vámot" fizetni. Egy harmadik teória szerint a helyi polgármesternek is köze van a dologhoz, ugyanis felesége aznap tartott beszédet Igualában. Feltételezések szerint a fiatalok demonstrációja megzavarta az asszony beszédét, és a hatóságok arról tartottak, hogy jelenlétükkel tönkreteszik az eseményt. A rendőrség azóta keresi a polgármestert, ám eddig nem sikerült a nyomára bukkanni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.