Igazolatlan hiányzás miatt zárták ki a vajdasági magyar képviselőt

Kizárták a Vajdasági Magyar Szövetségből (VMSZ) Varga Lászlót, a párt parlamenti képviselőjét - közölte kedden a VMSZ.

A legnagyobb délvidéki magyar párt közleménye szerint a párt azért indított fegyelmi eljárást a képviselő ellen, mert "kilenc munkanapon keresztül (négy ülésen) igazolatlanul távol volt a munkahelyéről, valamint (...) távol maradt az igazságügyi, közigazgatási és helyi önkormányzati parlamenti bizottság két üléséről (...), és hiányzásai okáról nem értesítette sem frakciótársait, sem a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőcsoportjának vezetőjét".

A Vajdasági Magyar Szövetség emellett azt is nehezményezte, hogy Varga László az új oktatási törvény tervezetének közvitáján nem egyeztette tevékenységét a párttal, és "ezzel a viselkedésével is bizonyítottan megsértette a VMSZ Alapszabályának rendelkezéseit, valamint a VMSZ tekintélyét romboló és érdekei ellen cselekvő tevékenységet folytatott".

Varga László az MTI tudósítójának telefonon azt mondta, nem tartotta jogszerűnek az eljárást, egyrészt azért, mert olyan fegyelmi szabályzat alapján zárták ki, amelyet már meg kellett volna változtatni, másrészt pedig olyan fegyelmi vétségek miatt, amelyek nem is szerepelnek a fegyelmi szabályzatban.

A parlamenti üléseken való részvételi statisztikái nem rosszabbak a többi képviselőéinél. A parlamenti frakcióból még nem zárták ki, de várakozásai szerint ez is hamarosan megtörténik, akkor pedig független képviselőként folytatja a munkáját. Mint mondta, nem látja értelmét annak, hogy új pártot alapítson, másik párthoz pedig nem kíván csatlakozni.
Varga László kifejtette, hogy aktív parlamenti munkát végez majd a jövőben is, csak azokat a törvényjavaslatokat fogja támogatni, amelyek összhangban állnak a vajdasági magyar közösség érdekeivel.

Csütörtökön megalakul a Magyar Mozgalom nevű civil szervezet, amelynek egyik alapító tagja Varga László. Egyes híresztelések szerint a Magyar Mozgalom hamarosan pártként folytatja munkáját, a politikus azonban elutasította ezeket a feltételezéseket. Megfogalmazása szerint a Magyar Mozgalom egy pártok felett álló civil szerveződés lesz.

Varga László 2001 óta volt a VMSZ tagja, 2007-től pedig a párt parlamenti képviselője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.