Igazáért küzdene a nemi erőszak miatt elítélt exállamfő

Móse Kacav fellebbezését a múlt héten utasította el az izraeli legfelsőbb bíróság.

Móse Kacav volt izraeli államfő szerdán megjelent lapinterjúiban azt mondta, összetörte, hogy hét év börtönre ítélték nemi erőszakért, de továbbra is ártatlanságát hangsúlyozta és azt, hogy soha nem adja fel a harcot neve tisztára mosásáért.

A  Jediót Ahronótban és a Maarivban olvasható kijelentések Kacav első nyilvános megszólalásai azóta, hogy a legfelsőbb bíróság a múlt héten elutasította fellebbezését. A bíróság fenntartotta, hogy a most 65 éves exállamfő még miniszterként a kilencvenes évek végén kétszer megerőszakolta egyik beosztottját, s szexuálisan zaklatott két másik nőt 2000 és 2007 közötti elnöksége idején. December 7-én kell megkezdenie büntetésének letöltését. Ez az első alkalom, hogy egy volt izraeli elnök rács mögé kerül.

Kacav az interjúkban súlyos igazságtalanság áldozatának állítja be magát, mondván, hogy tiszteletben tartja ugyan a bírók döntését, de úgy véli, hibát követtek el azzal, hogy az áldozatok tanúvallomását fogadták el, és nem az övét. Arra is célzott a Jediót Ahronótnak nyilatkozva, hogy összeesküvés áldozata lett, "politikusok is álltak az ellenem felhozott vádak mögött".

A volt elnök váltig az ártatlanságát hangoztatta azóta, hogy a vádak öt évvel ezelőtt először elhangzottak. Most viszont első ízben bocsánatot kért, ha cselekedetei bármely nőt megsértették volna. "Ügyem igazsága napvilágra fog kerülni - még ha csak a halálom után is" - tette hozzá mindamellett.

"Nem követtem el öngyilkosságot, és nem is áll szándékomban - folytatta a Jediót Ahronótnak adott interjúban. - Megígértem a családomnak, hogy erős leszek, de még a vas is meghajlik végül, ha olyan ütéseket kap, mint én az elmúlt öt évben."

A Maarivnak az mondta Kacav, a lelkiismeretét megnyugtatja, hogy nem fogadta el a felkínált vádalkut. "Nem élhettem volna azzal a tudattal, hogy bevallok olyan vétséget, amelyet nem követtem el" - hangoztatta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.