Idősotthont nyitottak a melegeknek

A koppenhágai Gay Pride-hét egyik központi eseményeként a dán főváros megnyitotta az első homoszexuálisok, biszexuálisok és transzneműek számára létesített idősotthont.

A Slottet elnevezésű otthon Dánia első LMBT emberek számára létrehozott idősotthona, melynek célja, hogy a saját nemükhöz vonzódó emberek és transzszexuálisok egy olyan helyen tölthessék el nyugdíjas éveiket, ahol önmaguk lehetnek.

„Tudjuk, hogy az idős LMBT-emberek gyakran bújnak el újra, ha az idősek otthonába kerülnek. Ezek az emberek különböző életet éltek – némelyikük teljesen nyitottat, mások inkább óvatosat" – magyarázza Vivi Jelstrup, az idős dániai LMBT emberek képviselője, aki szerint sokan vannak azok, akik nem vállalhatták fel korábban, ha nemi identitásuk eltért a normálistól. Jelstrup szerint ezeknek az időseknek szüksége van egy olyan helyre, ahol önmaguk lehetnek, és nem kell magányosan élniük.

Az idősotthonnak máris van egy 83 éves meleg lakója. Helge Madsennek négy évébe tellett elmondania az őt ápoló személyzetnek, hogy homoszexuális. Az idős férfi reméli, hogy a Slottet új profiljával új élet is költözik az otthonba.

Az LMBT-idősotthon megnyitóján részt vett Ninna Thomsen, Koppenhága alpolgármestere is, aki elmondta: a főváros azt szeretné, hogy minden lakosa jól érezze magát benne.

A thelocal.dk megjegyzi, bár az új otthon hivatalosan LMBT-profilt kapott, továbbra is nyitva áll bármilyen szexuális irányultságú lakos számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.