Idős jezidiket engedett szabadon az IS

A szunnita szélsőséges Iszlám Állam (IS) fegyveresei körülbelül kétszáz jezidi vallású embert engedett szabadon Irak északi részén. Az még nem tisztázott, mi a céljuk a csoport szabadon bocsátásával.

A szombaton elengedett emberek nagyrészt idősek. Az IS által ellenőrzött területeken adták vissza a szabadságukat, és a kurd tisztségviselők fogadták őket Kirkuk város közelében.

BBC megemlíti, hogy a szunnita szélsőségesek tavaly kezdték támadni a jezidi kisebbséget Irakban, megölve és megerőszakolva a vallási közösség ezernyi tagját.

Az elengedett emberek többsége rossz egészségügyi állapotban van. Az első információk arról szóltak, hogy 350 jezidit engedtek szabadon, de később kiderült, hogy a csoport mindössze 200 tagú. Az még nem tisztázott, hogy a fegyveresek miért engedték szabadon a jezidiket, akik között beteg csecsemők is voltak.

A kurd pesmerga egységek egy egészségügyi központba szállították kezelésre. Khodr Domli vezető jezidi jogi aktivista elmondta, hogy az elengedett emberek között vannak sebesültek, fogyatékkal élők és mentális problémákkal küzdők. A csoport tagjait a tavaly júniusban lerohant Moszulban tartották fogva.

Az egyik öreg jezidi arról mesélt, hogy amikor a buszra parancsolták fel őket a fogvatartóik, kivégzéstől kezdett félni. Ennek ellenére egy IS által ellenőrzött határátkelőhelyhez vitték a foglyokat Hawja és Kirkuk között.

Egy idős, kerekesszékes férfi elmondta, hogy több hónapot töltött fogságban, ami nem is azért volt rossz, mert kevés volt az étel, hanem mert mindig sok időt töltöttek aggódással.

A pesmergák múlt hónapban verték vissza az IS támadását Északnyugat-Irakban, ezzel megtörve a Sindzsár-hegységben tartó hosszú ostromot, ahol több ezer jezidi vesztegel hónapok óta. Több jezidi falu azonban a szélsőségesek ellenőrzése alatt maradt.

Becslések szerint a szélsőséges iszlamisták a jezidi közösség körülbelül háromezer tagját tartják fogva, köztük nőket és gyermekeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.