Izrael rosszul tudott a fegyverszüneti megállapodásról

A palesztin frakciók megállapodtak egy  egyoldalú háromnapos tűzszünetben, közölte az izraeli kettes tévécsatorna kedd délután, de Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője cáfolta, hogy beleegyeztek volna a fegyvernyugvásba.

 „Jászir Abed Rabbo bejelentése téves, nem egyezik az ellenállás álláspontjával. Nem kezdünk tűzszünetet, amíg Izrael nem kötelezi magát a tüzelés beszüntetésére” - mondta Zuhri.

A televízió híradása szerint Jászir Abed Rabbo, Mahmúd Abbász elnök bizalmasa, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) egyik vezető tisztségviselője Rámalláhban jelentette be a háromnapos fegyvernyugvást.

Az egyoldalú tűzszünetnek elméletileg azonnali hatállyal kellett volna életbe lépnie, de a bejelentést követően az izraeli tízes televíziós csatorna híradása szerint számos helyen továbbra is tűzharc zajlott, és palesztin fegyveresek páncéltörő rakétát lőttek ki egy tankra.  Izraelben egyelőre nem válaszoltak hivatalosan a palesztin tűzszüneti bejelentésre.

Előzőleg az izraeli hadsereg felszólította öt gázai negyed lakóit, hogy hagyják el otthonaikat és az övezet középső részén keressenek fedezéket. A felhívásra palesztin civilek százai hagyták el házaikat, hogy védelmet keressenek az utcai harcok és a bombázások elől.

Egy meg nem nevezett izraeli főtiszt kedden úgy vélekedett, hogy az  Erős Szikla” hadművelet elérte megindításakor kitűzött céljait.  "A politikai vezetésnek döntést kell hoznia, hogy továbbmegyünk-e vagy kivonulunk a Gázai övezetből" - mondta az izraeli médiának.

A szárazföldi hadjárat megindításakor, két héttel ezelőtt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a gázai-izraeli határ alatt húzódó alagutak felszámolásában és egy hosszabb békés időszak elérésében nevezte meg a harcok céljait.
A keddi gázai bombázsokban legalább száz paleszin vesztette életét gázai egészségügyi források szerint. A hadművelet során először az övezet előkelőbb negyedeit is lőtte az izraeli hadsereg. A halottak száma eddig meghaladja az 1156-ot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.