Ideggázzal támadták a szír felkelőket, ezernél több halott is lehet

A nagyhatalmak vizsgálatra szólították fel az ENSZ-t, de a BT csak szükségesnek nevezte az állítólagos vegyi támadás körülményeinek tisztázását, de nem jutott el annak követeléséhez, hogy a világszervezet éppen Szíriában tartózkodó szakértői vizsgálják ki az ügyet.

Az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia és Franciaország szerdán hivatalosan vizsgálat elindítására kérte fel Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt azután, hogy a szír ellenzék bejelentette, szerdán Basár el-Aszad elnök hadserege Damaszkusznál ideggázt vetett be a felkelők ellen, a támadásban pedig rengeteg ember meghalt.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és további mintegy 30 állam azt akarta elérni, hogy az ENSZ szakértői mielőbb a helyszínen vizsgálják ki a történteket, ám Oroszország és Kína ellenezte, hogy ez a követelés a BT szintjén is megfogalmazódjon.

Az utóbbi győzött is: a BT a rendkívüli ülésen szükségesnek nevezte az állítólagos vegyi támadás körülményeinek tisztázását, de nem jutott el a követelésig, hogy a világszervezet éppen Szíriában tartózkodó szakértői vizsgálják ki az ügyet. „A tanácsot aggasztják az állítások (a vegyifegyver-támadással kapcsolatban) és az általános felfogás szerint világosan kell látni, hogy mi is történt, figyelemmel kell követni a helyzetet” - jelentette ki Maria Cristina Perceval, a BT soros elnökségét betöltő Argentína ENSZ-nagykövete.

A szír ellenzék szerint a kormányerők szerdán Damaszkusz négy keleti negyedében, Irbinben, Dzsobarban, Zamalkában és Ein Tarmában, illetve a nyugati elővárosban, Muadhamijában támadtak ideggázzal a felkelőkre, több mint 1300 embert ölve meg. A vegyi fegyver bevetése egy nagyszabású akció része volt, amelyben a felkelők harci állásait bombázták, így próbálva kiűzni őket a fővárosból.

Korábban egy damaszkuszi ápolónő a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy az áldozatok között rengeteg a nő és a gyerek, rajtuk az ideggáz tipikus tüneteivel. A YouTube-ra feltöltött videók tanúsága szerint sokakat ideiglenesen kórházként működő épületekben látnak el, de már ezek az ideiglenes kórházak is a teljesítőképességük határán működnek. A felvételeken magatehetetlen testeket cipelő embereket, és a földön fekvő leplekbe csavart testeket látni. Van, aki az erőlködéstől kimeredt szemmel, hanyatt fekve zihál, a tüdejét ritmikusan összeszorító görcsök miatt. Mások zsebkendőt az arcukhoz szorítva köhögnek és fuldokolnak.

Egy Abu Gazi néven bemutatkozó önkéntes a CNN-nek azt mondta, abban a kórházban, ahol ő dolgozik, a beszállított kétszáz emberből eddig negyvenen haltak meg fulladás következtében. A tünetek mindenkinél ugyanazok: légzési nehézségek, habzó száj, összeszűkülő pupillák, végül pedig eszméletvesztés és a halál.

A damaszkuszi kormány a maga részéről cáfolta az ideggáztámadásról szóló híreket. Az állami Sana hírügynökség szerint a minden alapot nélkülöző számokkal az ellenzék  csak meg akarja zavarni az ENSZ Szíriában vizsgálódó szakértőit, akik éppen az állítólag vegyi fegyverrel végrehajtott támadások ügyében nyomoznak. A brit külügyminiszter, William Hague felszólította a szír kormányt, hogy azonnal engedje be az ENSZ-szakértőket az érintett területekre. Az Arab Liga is támogatná ezt a felvetést, az ENSZ-csapat ugyanis egyelőre csak három helyszínen vizsgálódik. Ake Sellstrom, a szakértői csoport vezetője elmondta, hogy videófelvételeket már látott, de más információja nincs.

A szír rezsim eddig tagadta, hogy bármikor is vegyi fegyvert vetett volna be a több mint két éve tartó konfliktus során. Aszadék azt állítják, hogy a felkelők voltak azok, akik ilyen eszközökhöz nyúltak. Az Egyesült Államoknak és több európai országnak állítólag bizonyítéka is van, hogy a kormány több alkalommal is ideggázt, rendkívül mérgező szarint használt.

Az ideggáz-támadásnak több száz halálos áldozata volt
ATTENTION EDITORS - VISUALS COVERAGE OF SCENES OF DEATH AND INJURY A man holds the body of a dead child among bodies of people activists say were killed by nerve gas in the Ghouta region, in the Duma neighbourhood of Damascus August 21, 2013. Syrian activists said at least 213 people, including women and children, were killed on Wednesday in a nerve gas attack by President Bashar al-Assad's forces on rebel-held districts of the Ghouta region east of Damascus. REUTERS/Bassam Khabieh (SYRIA - Tags: CONFLICT POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) TEMPLATE OUT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.