ICC: háborús bűn lehet Kadhafi meggyilkolása

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze szerint „fennáll a gyanú”, hogy Líbia 42 éven át hatalmon lévő vezetőjének halála háborús bűn volt.

Moammer Kadhafit a forradalom kitörése után nyolc hónappal, október 20-án fogták el szülővárosában, Szirtben. Bár a hivatalos verzió szerint kereszttűzben halt meg, amikor a felkelők őt szállító egysége harcba keveredett a híveivel, a mobilkamerás videofelvételek inkább lincselésről és gyilkosságról árulkodnak. A szemmel láthatóan sérült Kadhafit az utcákon vonszolják, többször leütik, felhúzzák, majd letuszkolják egy teherautó platójáról, aztán egy kórház felé viszik, de eltűnik, a háttérben pedig lövések dördülnek – derül ki a néhai líbiai vezető életének utolsó pillanatairól.

Hasonló sorsra jutott Kadhafi egyik fia, Motasszim is, aki apjával volt, amikor egy NATO-támadás kilőtte a Szirtből menekülő autókonvojukat, és a közeli vízvezetékcsatornákba menekültek. Motasszimról eddig fényképfelvételek kerültek elő, amint elfogása után sérülten, de életben van, és éppen cigarettát szív. Hogy őt milyen körülmények között lőtték le, az nem világos, apjáéval együtt azonban az ő holttestét is Miszrátába vitték, ahol napokon át voltak közszemlére téve egy hűtőházban.

Azt, hogy mindez háborús bűn lehet, hivatalosan a Nemzetközi Büntetőbíróság távozó főügyésze, Luis Moreno Ocampo pendítette meg egy pénteki nyilatkozatában, hozzátéve, a gyanúról levélben már értesítette a forradalmat irányító Nemzeti Átmeneti Tanácsot (NTC), amely a Kadhafi halálát kísérő nemzetközi felháborodásra sietve vizsgálatot ígért.

Kadhafi utódnak kijelölt fiát, Szeif al-Iszlámot november 19-én fogták el Líbia déli részén. Vele kapcsolatban Moreno Ocampo azt mondta, hazájában, és nem Hágában fogják törvény elé állítani a rezsim által a forradalom alatt elkövetett háborús bűnökért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.