Húzzunk ki három téglát, és összedől Slota birodalma

Alojz Hlinát sokan napjaink szlovák Don Quijotéjának tartják, aki szélmalomharcot vív a szélsőségesek ellen. Ő polgárjogi aktivistának nevezi magát és rendületlenül hisz abban, hogy eléri célját, és kipenderíti Ján Slotát a szlovákiai közéletből. Interjúnkban elmondja azt is, miként lehetséges ez.

– Lóháton kocogott be szerdán a révkomáromi Klapka térre. Miért?
– Jelképnek szántam. A magyarok között ma is él az a monda, miszerint  Szvatopluk többek között egy fehér lóért adta el a honfoglalóknak a nagymorva birodalom egy részét, ami persze nem igaz. Ezt a négylábút – fehéret nem tudtam venni – szimbolikusan  visszaadtam a magyaroknak.  Sok ilyen hamis mítosz rontja még napjainkban is a két szomszéd nemzet kapcsolatát. Ha ezeket  mindenki elsöpörné a saját portájáról, akkor kapcsolatainkat nem ronbolná annyi előítélet és tudatlanság.

2009-07-10, ló, lovas, Alojz Hlina bevonulása Révkomárom városába, napjaink szlovák Don Quijotéjának tartják,

– Jókai szülővárosába azért jött, hogy Ján Slota  durva megnyilvánulásai miatt bocsánatot kérjen a magyaroktól. Kinek a nevében beszélt, és miért tartja  fontosnak ezt  gesztust?
– Saját magam nevében beszéltem, de biztos vagyok abban, hogy nagyon sok tisztességes szlovák polgár egyetért velem. Mert  felháborítónak tartjuk a Szlovák Nemzeti Párt elnökének magyarellenes megnyilvánulásait. Sokan vérszemet kaphatnak tőle. Úgy gondolhatják, ha neki odafenn mindent szabad, akkor máshol is büntetlenül ócsárolhatják a magyarokat, és akkor felbomlik a társadalmi béke.

–  A pártvezér a minap arra célzott, hogy a magyar titkosszolgálatok bérence lehet. Mit szól ehhez?
– Azt, hogy mindez aljas hazugság. Színtiszta szlovák vidékről, Árvából (Orava) származom, kizárólag saját elhatározásból cselekszem. Amit pedig a pártvezér állít, az a gyáva királyok és rettegő diktátorok évszázadok óta ismert ócska trükkje. Ők szokták hangoztatni, hogy titokzatos erők törnek az életükre.

– Állítólag adócsalásokba keveredett, jókora adósságai is vannak...
– Az egyik  pozsonyi hírügynökség kürtölte világgá ezt a hamis rágalmat. Néhány óra múlva, az újságok lapzártája után törölték a hírt, amely emiatt is, valóságos szenzációként a nyomtatott sajtó nagy részében megjelent. A helyreigazítás már nem mindenhol. Ez is a lejáratásom egyik piszkos eszköze volt. Egyébként másfél millió koronás jelzáloghitelem van, amit rendben törlesztek. A vendéglőm, a pozsonyi Széplak utcában lévő Slovak Pub és a Pozsonyhoz közeli biofarmom bővítésére fordítottam ezt a pénzt. Nem könnyű mostanság vállalkozni, de azért csőd nem fenyeget.  Ez a valóság.

– Sikeres vállalkozóként miért szervez tiltakozó akciókat?
– Gyermekkoromban sok nyaklevest kaptam, mert az iskolában is szókimondó voltam. Egyetemistaként a rendszerváltók között tüsténkedtem. Negyvenévesként sem közömbös számomra, hogy milyen társadalmi viszonyok között élek. Évekkel ezelőtt Pozsony központjában nyilvánosan elégettem Hitler Mein Kampfját, s legszívesebben újra megtenném, mert térségünkben is erősödnek az újnácik és más szélsőségesek. A nacionalisták is, akiket nálunk főleg Ján Slota hergel. Meggyőződésem, hogy minden tisztességes polgár kutyakötelessége a maga módján és lehetőségei szerint fellépni ellenük. Ha lapítunk, akkor előbb utóbb a fejünkre nőnek, s akkor Szlovákiában és a közép-európai térségben ismét nagy baj lehet.

– Bírja még energiával és ötletekkel?
– Persze. Nemrég Ján Slota trágár szavakkal sértegette a kormányőrséghez tartozó rendőrnőt, aki nem engedte be a parlament mélygarázsába a gépkocsivezetőjét, mert nem tudta igazolni magát. A legközelebbi ülés előtt társaimmal lezárjuk az utat, tiltakozni fogunk a pártvezér ellen, aki immár az államhatalom képviselőit is semmibe veszi.

– Ilyen akciókkal vajon megrengethetők Ján Slota pozíciói?
– Ilyenekkel is hamarabb sikerül kipenderítenünk a pártelnököt a közéletből. Három téglát kell kihúzni és összedől a hazug birodalma. Először is minél több tisztességes polgár beszélgessen el azokkal, akiket Slota bepalizott. Ne intellektuális papolásokkal próbálkozzanak, hanem tényekkel nyissák fel a szemüket. Mert milyen hazafi az, akinek a legális bevétele sokszorosan kevesebb a mesés vagyonánál? S akiről már Robert Fico is azt állítja, hogy politikusként alaposan megszedte magát. Tulajdonképpen a magyarellenes kirohanásaival is ezekről a korrupt ügyeiről igyekszik elterelni a közfigyelmet. Ilyen aljas módszerekkel próbálja bebetonozni a hatalmát. A második téglát bizonyos magyar csoportoknak kellene kihúzniuk. Úgy, hogy visszafogják magukat, s nem szolgáltatnának újabb és újabb ürügyet Ján Slota hőbörgéseihez. A szlovák demokratikus pártok is kifoghatnák a szelet a nacionalista pártvezér vitorlájából, ha tematizálnák az európai értékrenden és a másság tiszteletén alapuló szlovák hazafiságot. Ha igy cselekszünk, akkor a nacionalista pártelnök megbukik, mert nem olyan nagylegény, aminek mutatja és kikáltotta önmagát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.