Hűtőkocsi robbant a bagdadi piacon

76 halottat és 212 sebesültet hagyott hátra a Bagdad síiták lakta külvárosában történt robbanás, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára. A csütörtöki detonáció az elmúlt egy évben történt legsúlyosabb merénylet.
Stringer / Reuters

„Helyi idő szerint reggel hat körül egy robbanóanyaggal megrakott hűtőkocsi robbant fel a piacon. Rengeteg ember meghalt, a környező épületeket tetejét is beterítették a testrészek” – számolt be a történtekről Muszin al-Szaedi rendőrtiszt tájékoztatása alapján a Reuters

Az érintett Dzsamíla piac Bagdad egyik legfontosabb nagybani piaca. A mentőcsapatok a standokat alkotó fémlemezek alatt kutatnak a sérültek után. A helyszínre megérkeztek az eltűnt rokonaikat kereső családtagok is.

Stringer / Reuters

Egy az Iszlám Államnak tulajdonított és a szunnita terrorszervezet követői által az interneten terjesztett nyilatkozat szerint a támadás kimondottan a síita milíciák erősségének számító városrész ellen irányult.

Stringer / Reuters

Sokan a kormányt tartják felelősnek a történtek miatt. Haider al-Abádi miniszterelnök tavaly nyáron lépett hivatalba, miután a hadsereg összeomlott és az Iszlám Állam átvette a hatalmat Moszul felett. Bagdad így még inkább a katonaságtól függő helyzetbe került. A hadsereg egy részét a szomszédos Irán pénzeli és segíti a főváros védelmében és az elvesztett területek visszafoglalásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.