Gyilkosság volt a felvételi az orosz bőrfejűekhez

Huszonöt gyilkosságért állítják hamarosan bíróság elé Moszkvában az Oroszország Nemzeti-szocialista Közössége (NSZO) elnevezésű szélsőjobboldali szervezet néhány tagját - adta hírül a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap hétfőn. Az alapító egy parlamenti képviselő munkatársa volt.

Az NSZO-t az állami duma (az orosz képviselőház) egyik képviselőjének Dmitrij Rumjancev nevű munkatársa hozta létre.  Rumjancev is képviselői mandátumra tört, támogatókat gyűjtve  alapította a szervezetet, s a tagoknak Oroszországban "orosz köztársaságot" ígért.

Szélsőjobboldali tüntetés Moszkvában 2006-ban
Russian nationalists gesture and shout during a demonstration in central Moscow May 1, 2006. Thousands of people on Monday took part in a series of demonstrations on International Workers Day in Moscow. REUTERS/Thomas Peter

Az NSZO 2008-ra Moszkvában már három, egyenként 25 fős sejttel  rendelkezett, és hasonlóak jelentek meg további nyolc régióban is.  Rumjancev összeszedte a bőrfejűeket az ország minden részéből,  Moszkvában és környékén telepítette le őket, és még rendszeres havi  apanázst is fizetett nekik, kétezer és 25 ezer rubel (mintegy 12 ezer  és 150 ezer forint) közötti értékben. A nyomozás nem derítette ki,  hogy ezt ki finanszírozta, de egyes források szerint a pénzt  oroszországi hatalomváltást remélő üzletemberek adták.

Rumjancev még 2008-ban feloszlatottnak minősítette az NSZO-t, mivel a vezetők nem tudtak megosztozni a pénzen. A szervezet  széthullott, de néhányan folytatták addigi tevékenységüket. Az élre egy bizonyos Alfred Baziljev – becenevén Adolf – került. Őt később  skizofréniával kezelték, de buta nem volt: őrizetbe vétele után a  számláján 200 millió rubelt találtak. A pénz eredetéről már nem  faggathatták ki, a fogházban felvágta az ereit.

Az NSZO-n belül az úgynevezett északi szervezetben tömörültek a  legvadabb nacionalisták egy Lev Molotkov nevű 28 éves férfi vezetése  alatt. Általában „nem oroszokra” vadásztak, de nem voltak  válogatósak, s az újonnan csatlakozó tagok "felvételi vizsgája"  legalább egy gyilkosság volt.

Az NSZO széthullása után az északi szervezet több tagja  egyszerűen banditává vált: tovább gyilkoltak, de emellett  fosztogattak, raboltak is. 2008 nyarán a rendvédelmi szervek megrohamozták a házat,  amelyben a bandatagok éltek. Találtak egy videót,  amelyen az látható, hogy egy gyanúsnak talált bandatagot leütnek, majd megkötözve a fürdőkádba teszik, s noha még él, elkezdik  feldarabolni. Előkerült egy nagyobb robbantásra elegendő  robbanóanyag is: ezzel a vallomások szerint egy  transzformátorállomást akartak felrobbantani, mert „Adolf” azt parancsolta. A csoport tagjaira az orosz törvények értelmében életfogytiglani szabadságvesztés vár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.