Huszonöt éve történt a csernobili atomkatasztrófa

Az ENSZ adatai szerint a tragédiának 47 közvetlen halálos áldozata volt, és csaknem 600 ezer embert ért erős sugárzás, ami miatt mintegy négyezren halhattak meg rákbetegségekben. A radioaktív szennyezés több mint 20 európai országot, így Magyarországot is elérte.

Körülbelül 180 milliárd dolláros kárt okozott Ukrajnának a csernobili atomerőmű-katasztrófa - hangsúlyozta Mikola Azarov ukrán miniszterelnök kedden, a csernobili szerencsétlenség 25. évfordulója alkalmából az ország polgáraihoz intézett üzenetében. Mint Azarov elmondta, Ukrajna az elmúlt 25 évben önállóan finanszírozta a tragédia következményeinek felszámolását, s olyan év is volt, amikor az erre elkülönített összeg elérte a költségvetés 10 százalékát. Viktor Janukovics ukrán államfő az évfordulóra kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a csernobili katasztrófa az egész világnak kihívást jelentett, és erre a kihívásra csak összefogva lehet megfelelő választ adni.

A csernobili atomkatasztrófa, a világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-szerencsétlensége. 1986. április 26-án robbant fel az ukrán fővárostól, Kijevtől 130 kilométerre lévő atomerőmű egyik reaktora. Az ENSZ adatai szerint a tragédiának 47 közvetlen halálos áldozata volt, és csaknem 600 ezer embert ért erős sugárzás, ami miatt mintegy négyezren halhattak meg rákbetegségekben. A radioaktív szennyezés több mint 20 európai országot, így Magyarországot is elérte. A vizsgálatok szerint a katasztrófát tervezési hiba és egy nem engedélyezett kísérlet okozta. Az erőmű vezetőit tíz év börtönre ítélték.

1986. április 26-án hajnali 1 óra 23 perckor a négyes blokk reaktorát két robbanás vetette szét, felszakítva az épület tetejét és falait. A reaktorban tíz napig égett a tűz, és több százszor annyi radioaktív szennyeződés jutott a levegőbe, mint a második világháborúban Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák felrobbanása után.

A katasztrófát a reaktor tervezési hibája és egy felelőtlen, nem engedélyezett kísérlet okozta. A személyzet azt akarta kipróbálni, hogy teljes áramkiesés esetén a lassuló turbinák maradványenergiája elegendő-e a pót hűtőrendszer átmeneti üzemeltetésére, amíg a dízelgenerátorok működésbe lépnek. A reaktor teljesítményét az előírásokat figyelmen kívül hagyva a tiltott, alig ellenőrizhető és instabil 20-30 százalékra nyomták le, ráadásul kiiktatták a biztonsági automatikát és a vészhűtő rendszert is. A hűtővíz hőmérsékletének emelkedése miatt automatikusan megindultak lefelé a szabályozó rudak, de a tervezési hiba miatt ezek alsó része grafitból állt, amely nem nyeli el a neutronokat. A reaktor teljesítménye így váratlanul megugrott, a túlhevülés miatt a szabályozó rudak megakadtak. A hűtővíz elforrt, a gőznyomás robbanást idézett elő, majd kémiai robbanás történt, és hasadási termék került a levegőbe.

Két nap után hozták nyilvánosságra a hírt

Galéria nyílik!

A szovjet vezetés már aznap értesült a balesetről, de a hírt nyilvánosságra csak két nappal később hozták, amikor Svédország felvilágosítást kért a radioaktivitás általuk mért emelkedésének okairól. (Magyarországon csak május 1. után hangzottak el az első érdemi információk a katasztrófáról.) Az erőmű környékéről 36 órás késéssel kezdődtek meg a több százezer embert érintő kitelepítések, a létesítmény körül 30 kilométeres tiltott zónát létesítettek. A kitelepítettek számára ezen kívül emeltek új települést Szlavutics néven. A baleset után az erőmű másik három blokkját lezárták, a negyedik reaktor fölé vasbeton szarkofágot emeltek (az új szarkofágnak a tervek szerint 2015-re kell felépülnie). A vizsgálat a baleset elsődleges okát emberi mulasztásban állapította meg, az erőmű vezetőit 1987-ben tíz év börtönre ítélték. A tervezési hibákat államtitokká nyilvánították, a szovjet hatóságok hivatalosan csak 1991 februárjában ismerték el, hogy a katasztrófa bekövetkeztében szerepe volt az RBMK típusú atomreaktor technikai elégtelenségének.

47 közvetlen halott és négyezer rákbeteg

Az ENSZ adatai szerint a balesetnek 47 közvetlen halálos áldozata volt, és mintegy 600 ezer embert ért erős sugárzás, ennek következtében mintegy négyezren halhattak meg rákbetegségekben. Ukrajnán, Fehéroroszországon és Oroszországon kívül a baleset további kéttucat európai országot érintett, mintegy 45 ezer négyzetkilométernyi föld fertőződött meg cézium-137 izotóppal. Magyarországot két hullámban érte enyhe-közepesnek minősített radioaktív szennyezés.

6 ezer gyerek kapott pajzsmirigyrákot

Aszódi Attila a Műegyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója a Ma Reggelben elmondta, hogy 800 ezer ember vett részt a kárelhárításban a csernobili atomerőműnél. A telephelyen dolgozók közül 240-en kaptak sugárbetegséget és közülük megközelítőleg 50-en haltak meg. Aszódi a reggeli műsorban felhívta a figyelmet arra, hogy a katasztrófa miatt körülbelül 6 ezer gyerek kapott pajzsmirigyrákot, és eddig 15-en haltak meg közülük.

(hirado.hu)

Greenpeace aktivista Csernobilban
Greenpeace activists project a text on the sarcophagus at the 4th reactor of the Chernobyl nuclear power plant April 26, 2011. The activists started the projection at 1:23 on Tuesday marking the 25th anniversary of the world's worst nuclear accident. REUTERS/Greenpeace/Vadim Kantor/Handout (UKRAINE - Tags: CIVIL UNREST ENVIRONMENT ENERGY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO SALES. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.