Huszonnégy Facebook-felhasználó érdekli nagyon Orbánékat

A magyar hatóságok fél év alatt huszonöt alkalommal kérték a hálózatot arra, hogy szolgáltasson információkat felhasználókról. Ezt nyolc esetben teljesítették – szerepel abban a a jelentésben, amelyet a Facebook hozott nyilvánosságra kedden a hozzá befutó kormányzati adatszolgáltatási kérelmekről. Csak az amerikaiak huszonegyezer felhasználóra voltak kíváncsiak.

2013 első fél éve alatt a világ 74 országa 38 ezer felhasználóról kért adatokat a Facebooktól – szerepel abban a jelentésben, amelyet a hálózat kedden hozott nyilvánosságra a hozzá befutó kormányzati adatszolgáltatási kérelmekről. A Facebook történetében először állt elő hasonló dokumentummal, Ennek tanúsága szerint januártól júliusig a legtöbbször, tizenkétezerszer az amerikai hatóságok kértek adatokat, 21 ezer Facebook-felhasználó érdekelte őket, a hálózat pedig csak minden ötödik esetben tagadta meg az információszolgáltatást tőlük.

Tíz éves a Facebook
A Facebook sikerének egyik titka, hogy napló lett a személyes profilból

Az Egyesült Államok után 2013-ban eddig India a legkíváncsibb: a szubkontinensnyi ország hatóságait hat hónap alatt több mint négyezer felhasználó kezdte el érdekelni valamiért. India után az aktivitási listán Nagy-Britannia, Németország és Olaszország következik. Őket egyaránt több mint kétezer profilról akartak többet megtudni. Változó sikerrel: a Facebook a brit kérelmek kétharmadát, az olaszok felét, a németektől érkezőknek viszont csak az egyharmadát találta megalapozottnak, és szolgáltatott információt.

A jelentés szerint a magyar hatóságok huszonötször fordultak a Facebookhoz adatokért, huszonnégy felhasználóra voltak kíváncsiak, a hálózat viszont csak nyolc esetben engedett a kérésüknek. Romániát fél év alatt 36, Lengyelországot 158 felhasználó érdekelte; ám amíg Facebook a bukaresti kérelmek egyharmadát, a varsóiaknak több mint a kilencven százalékát elutasította.

Oroszország mindössze egyszer kért adatokat a Facebooktól egyetlen felhasználóról, a hálózat azonban ezt a kérést sem teljesítette, de Japánét, Egyiptomét és Dél-Afrikáét sem. Arcra estek a nyugat-balkáni országok is, a Facebook elutasította Szerbiát, Koszovót és Horvátországot is. Százszázalékos sikerrel csak Izland és Hongkong járt, ami egyébként nem volt nehéz: mind a ketten egy-egy kérelemmel fordultak a hálózathoz.

Keddi bejelentése szerint a Facebook ezután félévente közli, hogy a világon hány ország hatóságai kérték adatszolgáltatásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.