Huszonnégy óra után sem találják a több száz áldozatot

A tegnapi dél-koreai kompbalesetnek hivatalosan egyelőre még mindig csak kilenc halottja van, de ez a szám valószínűleg meredeken emelkedik majd.

 

Dzson Hon Kjun / MTI/EPA

Rossz időjárási viszonyok hátráltatják a kutatást a tegnapi dél-koreai kompbaleset áldozatai után. Az Incseonból a déli Dzsedzsu szigetére tartó kompon 475-en utaztak. Közülük hatósági adatok szerint eddig 179-et sikerült kimenekíteni, 287-et viszont huszonnégy óra múltán is eltűntként kezelnek. A halálos áldozatok száma hivatalosan kilenc, de a számuk valószínűleg meredeken emelkedik majd, hiszen a 12 fokos tengervízben másfél óra alatt ki lehet hűlni.

A komp fedélzetén lévő 475 ember többsége – 325-en – diák volt. Hozzátartozóik most kétségbeesve gyűlnek Mokpóban, a baleset helyszíne körüli partoknál és az Incseonhoz és a fővároshoz, Szöulhoz is közel fekvő Anszanban is, a diákok egy része ugyanis a helyi gimnáziumba jár vagy járt. Az egyik, már azonosított halálos áldozat a középiskola 24 éves tanárnője, Csoj Hje Dzsong.

Az oldalára fordult és elsüllyedt kompba csütörtökön húsz búvár próbált meg hatolni, hogy kimentse a túlélőket. de az áramlatok miatt fel kellett adniuk a kísérletet. A viharok és a hullámokat felkorbácsoló szél jelentette mostoha időjárási viszonyok ellenére szerdáról csütörtökre virradóra a mentőalakulatok folyamatosan kutattak túlélők és halálos áldozatok után. Két holttestet ekkor emeltek ki a vízből.

A 146 méteres Szevol nevű komp még kedden indult el Incseonból, és a 14 órás út vége felé, három órával érkezés előtt szenvedett balesetet. Ennek az okáról egyelőre a hatóságok is csak találgatnak, de a kapitány és a személyzet kihallgatása már zajlik.

Egy túlélő, Kim Szeong Mok az YTN televíziónak arról mesélte, hogy akomp egyik pillanatról a másikra elkezdett oldalára dőlni, ami után úgy tűnt, mintha nekiütközne valaminek. Szerinte biztosra vehető, hogy rengetegen rekedtek a roncsban. Erről egy másik túlélő, Ko Bon Hí az AP-nek azt mondta, nem estek volna iklyen sokan csapdába, ha a kompot irányítók hagyják, hogy aki tud, vízbe ugorjon. „Már rajtunk voltak a mentőmellények, de szóltak, hogy ne mozduljunk" – nyilatkozta Ko érezhető dühvel az amerikai hírügynökség kérdésére. a tiltást a személyzet egyik tagja, a kapitánnyal együtt megmenekült Oh Jong Szeok úgy magyarázta, hogy a komp túl gyorsan billent fel, ezért veszélyes lett volna, ha hagyják mozdulni a rajta lévő embereket. A hozzátartozókat ez vajmi kevéssé nyugtatta meg. Csung Hong Vont hangos pfújolással fogadták, amikor a politikus ellátogatott egy túlélők számára számára létesített központba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.