Húszezer vállrólindítható rakéta tűnt el Líbiában

Kadhafi erőinek utolsó bástyája hamarosan eleshet. Szirt városának repülőterét már elfoglalták a felkelők. A polgárháború alatt Kadhafi kifosztott fegyverraktáraiból húszezer vállról indítható rakéta veszett el , amelyek hamarosan más válsággócpontokon tűnhetnek fel.

A felkelők elfoglalták Szirt városának repülőterét – jelentette tegnap a BBC, emlékeztetve arra, hogy a Kadhafi-ellenes erők két hete már elérték a belvárostól öt kilométerre fekvő repteret, de akkor kénytelenek voltak visszavonulni. Kadhafi szülővárosa a sivatagi Bani Walid mellett a megbuktatott líbiai vezető mellett kitartó erők utolsó bástyája. A keletről érkező felkelők azt remélik, hamarosan egyesülhetnek a várost nyugatról támadó társaikkal és így kiszoríthatják a keményen ellenálló Kadhafihoz hű erőket.
Tegnap Tripoliban járt John McCain amerikai szenátor, aki egy sajtótájékoztatón azt mondta: „A líbiai forradalom ihletet ad Teherán, Damaszkus, Moszkva és Peking polgárainak is!”.

Húszezer vállról indítható rakéta tűnt el Líbiában – állítja közleményben eközben a Human Right Watch. A New York-i székhelyű emberjogi szervezet vészhelyzeti igazgatója, Peter Bouckaert szerint a térség felett elrepülő utasszállító repülőgépek is veszélybe kerülhetnek emiatt. Az igazgató részben Barack Obama amerikai elnököt teszi felelősség a fegyverek eltűnéséért: mivel Obama nem engedett szárazföldi egységeket Líbiába, a fegyverraktárakat a mai napig senki sem őrzi, és szabad a vásár. A HRW arra is emlékeztet, hogy Líbiának több ezer kilométeres lényegében ellenőrizetlen határa van Csáddal, Malival és Algériával közösen. Külön aggodalomra ad okot, hogy utóbbiban a Magrebi Al-Kaida vert tanyát. De úgy tűnik, felütötte fejét a terrorszervezet a Sínai-félszigeten is, ahova hiába küldött 1500 katonát az egyiptomi vezetés, egyelőre továbbra is bizonytalanok a viszonyok.

A Líbiából eltűnő fegyverek miatt Izrael is aggódhat: az ország hírszerzése szerint máris sok fegyver, köztük vállról indítható rakéták is érkeztek Egyiptomon keresztül a Gázai övezetbe. Izraeli szakértők szerint azonban ez egyelőre nem jelent „minőségi” változást a területet uraló, Izrael eltörlését célzó Hamasz helyzetében.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.