Szaddám Huszein milliókat fizetett Jörg Haidernek?

A Profil osztrák hírmagazin szerint a volt iraki diktátor 1,25 millió amerikai dollárt adott a szélsőjobboldali osztrák politikusnak 2002 májusában tett bagdadi látogatásakor.

Haider akkor az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Karintia szövetségi tartomány miniszterelnöke volt. 2002-ben háromszor is találkozott az iraki diktátorral. Pártbeli barátja, Ewald Stadler ügyvéd 3,75 millió dollárt kapott a 2002 májusi iraki látogatáson. A lap szerint Haider és párttársa szolgálataiért kapta a pénzt Bagdadban, ahol támogatásukról biztosították Szaddám Huszeint, és megígérték neki, hogy Európában pártját fogják politikájának.

Az osztrák hírmagazin az iraki belügyminisztérium egyik dokumentumára hivatkozik cikkében. A 2008. májusi keltezésű dokumentum a Szaddám-korszakot feltáró vizsgálat nyomán született. A Profil szerint birtokában van egy arab változat, valamint egy Szíriában készült angol fordítás is. Ez utóbbi a hírmagazin honlapján is olvasható. Stadler a hírt teljes ostobaságnak és hamisításnak nevezte. Bagdadi látogatásán - állította - nem is találkozott Huszeinnel.

Haiderral az utóbbi egy hétben ismét sokat foglalkozott az osztrák média. Szintén a Profi l adta hírül augusztus 1-jén, hogy mintegy ötmillió eurót találtak a néhai osztrák politikus több liechtensteini bankszámláján. Haider - akkor már mint a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt elnöke -12 fantomcéget tartott fenn, és ezek bankszámláin találtak rá a pénzre. A titkos számlákon tartott egész összeg eredetileg 45 millió eurót tett ki, de kétes spekulációk, befektetések után ötmillióra olvadt. A Profil megszólaltatta Haider egyik volt -neve elhallgatását kérő - munkatársát, aki arról számolt be, hogy Moammer Kadhafi líbiai diktátor alkalmanként illegálisan, 150-200 ezer dollárral támogatta a párt választási kampányait.

Az osztrák folyóirat felfedett egy másik, Horvátországba vezető szálat is. Az időközben börtönbüntetését töltő volt horvát védelmi miniszterhelyettes, Vladimir Zagorec egy osztrák cég, a Hypo Group néhány vezetőjével olcsón vásárolt fel horvátországi ingatlanokat, amelyeket jelentős felárral eladtakmagának aHypónak. A Profil szerint Haider feltehetően ebből is profitálhatott.

Haider és Huszein egy 2002-es találkozón Bagdadban
Haider és Huszein egy 2002-es találkozón Bagdadban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.