Húsz percig állt a törvény előtt a volt pakisztáni elnök

Pervez Musarrafot ebben a perben hazaárulással gyanúsítják. Ő politikailag motivált ügyről beszél, de ha bűnösnek találják, halálbüntetést is kaphat.

Kedden először jelent meg a törvény előtt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök. Musarrafnak ez az első pere. Hazaárulás ellene a vád, amiért 2007-ben szükségállapotot hirdetett ki, és hajtóvadászatot indított azok ellen a bírók ellen, akik nem akarták, hogy az alkotmányos előírások ellenére harmadszor is indulhasson az elnöki tisztségért.

A keddi meghallgatást a pakisztáni nemzeti könyvtár épületében tartották, ahová a 70 éves exelnököt egy páncélozott járművekből álló konvojjal szállították be. Bár ebben az ügyben nem ez volt az első meghallgatás, Musarraf most jelent meg először a bírák előtt. Eddig biztonsági és egészségügyi kifogásokra hivatkozva nem tette. Ügyvédje, Ahmed Raza Kaszuri a BBC-nek elmondta, hogy az exelnök mindössze húsz percig volt bent a tárgyalóteremben. A meghallgatást zárt ajtók mögött tartották. Az egyik bíró, aki uralma utolsó előtti évében, 2007-ben hatósági üldöztetésnek fő célpontja volt, Iftikár Csaudri, jelenleg a pakisztáni legfelsőbb bíróság elnöke.

Musarraf ellen hivatalosan még nem emeltek vádat hazaárulás miatt, de ha ez megtörténik, akár halálbüntetést is kaphat. Egy másik perben gyilkossággal gyanúsítják, amiért az iszlámábádi Vörös Mecset 2007-es ostromában meghalt egy tekintélyes muzulmán vallási elöljáró, Abdul Rashid Gazi. Musarraf hivatali ideje alatt a Vörös Mecset az afganisztáni tálibok támogatásával a pakisztáni radikálisok egyik szellemi központjává vált. 2007 júliusában egy radikális milícia mintegy száz tússzal együtt elbarikádozta magát az épületben. A hadsereg ostromot indított a mecset ellen, ebben mintegy hatvan ember vesztette életét. Gazi a mecset alapítója volt. Állítólag inkább vállalta a halált, semmint hogy megadja magát, ha ezzel sikerül felkelésre buzdítania a pakisztániakat Musarraf ellen.

A tábornokból 2001-ben elnökké vedlett Musarraf az első, akit a hadsereg vezetéséből törvény elé állítanak Pakisztánban. Vádolják azzal is, hogy nem tett meg mindent a 2007 decemberében meggyilkolt exkormányfő, Benazir Bhutto védelmében.

Az exelnök mindegyik ügyben ragaszkodik az ártatlanságához. Szerinte politikailag motivált perekről van szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.