Húsz óra alatt verték vissza a tálibokat Kabulban

Közel 20 órán át tartó küzdelem után a biztonsági erőknek szerdán reggel sikerült végezniük az összes tálib fegyveressel, aki megtámadta Kabul diplomatanegyedét. A tálibok megmutatták, hogy Kabul "idegközpontjában" is le tudnak csapni.

Közel 20 órán át tartó küzdelem után a biztonsági erőknek szerdán reggel sikerült végezniük az összes tálib fegyveressel, aki megtámadta Kabul diplomatanegyedét.

"A művelet befejeződött, és a rendőrség megölt hat terroristát" - mondta Szedik Szedikki belügyi szóvivő, aki a sérültek pontos számát nem tudta megadni. "Kabulban az élet visszatért a régi kerékvágásba" - tette hozzá.

A NATO szerint az összecsapásokban 14 afgán - polgári személyek és a biztonsági erők tagjai - vesztette életét, további 19 és az atlanti szövetség hat katonája pedig megsérült. Az áldozatok között három gyermek van.

Kedden az afgán főváros szívében található NATO-központ és az Egyesült Államok nagykövetsége ellen összehangolt akciót hajtottak végre tálib harcosok. Közülük hatan elrejtőztek az egyik építés alatt álló irodaépületben és onnan nyitottak tüzet az amerikai nagykövetségre és a NATO-központra. A támadás lényege nem valamilyen területszerzédi kísérlet volt, a tálibok meg akarták mutatni, hogy Kabul "idegközpontjában" is le tudnak csapni. A támadásért a tálibok vállalták a felelősséget, de afgán tisztségviselők a Hakkani-csoport részvételét is gyanítják. Az Al-Kaidához és Pakisztánhoz kötkető Hakkani-csoport laza szövetségben áll a tálibokkal, és leginkább az ország keleti hegységeiben aktív.

Az amerikai követség elleni támadással egyidőben robbanások hallatszottak a főváros gazdagabb, Wazir Akban Khan negyedében, a város nyugati részéb pedig két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy rendőrörsnél. Egy harmadik öngyilkos merénylő megpróbált bejutni a repülőtérre, de őt lelőtték. Ez volt az első alkalom, hogy a tálibok szimultán négy támadást indítottak Kabulban.

A NATO vezetői elismerően beszéltek arról, hogy az akció során az afgánok először használtak önállóan MI-35-ös helikoptereket. 

A nagyszabású támadás meglehetősen borús jövőt vetít előre a közép-ázsiai országban, ahol a tervek szerint a NATO 2014-ig átadja az afgán fegyveres erőknek a közbiztonsági ellenőrzést. Mindazonáltal Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kedden úgy fogalmazott: a mostanihoz hasonló támadások nem tudják megfélemlíteni azokat, akik nap mint nap azért dolgoznak afgán kollégáikkal együtt, hogy az ország lakosságának élete könnyebb legyen.

NATO és afgán katonák látják el a sebesülteket Kabulban az amerikai követség elleni támadás közben
NATO and Afghan troops attend to casualties during a battle with Taliban insurgentS who took over a building near the U.S. embassy in Kabul September 14, 2011. An assault by Taliban insurgents on the heart of Kabul's diplomatic and military enclave has ended after 20 hours, when security forces killed the last of six attackers, a spokesman for the Ministry of the Interior said on Wednesday. REUTERS/Ahmad Masood (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.