Húsz kubai politikai foglyot fogad be Spanyolország

Már kedden megérkezik Spanyolországba azoknak a kubai politikai fogolynak az első csoportja, akiknek szabadon engedését a múlt héten jelentette be Havanna.

A kubai katolikus egyház hétfői bejelentése szerint a tervezett 17 helyett még további három rabnak teszik lehetővé a Spanyolországba való utazást a következő napokban. A spanyol külügyi szóvivő szerint a családjukkal együtt érkező kubai ellenzékiek gépe helyi idő szerint kedden kora délután száll majd le a Madrid-Barajas reptéren. A spanyol hatóságok biztosítékokat kaptak Havannától arra nézve, hogy a szigetországból távozó politikai foglyokkal érkező családtagok is bármikor hazatérhetnek, és nem kobozzák el szigetországi javaikat. Az Europa Press spanyol hírügynökség értesülése szerint az első csoportban 11 másként gondolkodó érkezik az ibériai országba.

Kuba már régóta komoly nemzetközi nyomás alatt volt, hogy tegyen lépéseket a demokrácia előmozdítására, s ennek eredménye az összesen 52 ellenzéki múlt héten történt szabadon bocsátása. A szabaduló rabokat még 2003-ban, az úgynevezett fekete tavasz idején tartóztatták le és ítélték többéves szabadságvesztésre a karibi szigetországban.

A spanyol diplomáciát irányító Miguel Ángel Moratinos múlt héten tett kétnapos látogatást Kubában a politikai foglyok kérdésének ügyében. Az 52 elítélt ellenzéki elengedését Raúl Castro kubai elnök, Jaime Ortega bíboros, havannai érsek és Moratinos találkozóján jelentették be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.