Húsz kirendeltségen húzza le a rolót a Külügyminisztérium

Körülbelül 18-20 nagykövetséget és konzulátust zárna be Magyarország – idézte az MTI Balázs Péter külügyminisztert, aki szerint nagyon hamar megszülethet a végső döntés felszámolandó képviseletekről. A hírt először megszellőztető Magyar Nemzet szerint e kirendeltségek között van a kassai, a krakkói, és a milánói konzulátus, de az algériai és a katari nagykövetség is. A Fidesz átgondolatlan megszorító csomagról beszél, amely minimális megtakarítással és nagy politikai kárral jár.

Tizennyolc-húsz képviseletet számol fel a közeljövőben Magyarország – írta az MTI Balázs Péter magyar külügyminiszterre hivatkozva. A tárcavezető szerint távolabbi, nem elsősorban európai külképviseletek bezárását vizsgálják. Hozzátette: a Pénzügyminisztériummal már számos kérdésben megegyeztek, a Külügyminisztérium biztosan nem jut csődbe.

A konzulátusok bezárásáról szóló hírt a Magyar Nemzet szombati száma szellőztette meg. A napilap – amely szerint eredetileg negyvenkét kirendeltséget szántak erre a sorsa – arról írt, hogy a tárca az európai képviseletekkel, a kassaival, a lyonival, a düsseldorfival és a milánóival kezdené, de később a Sao Paoló-it és a torontóit is bezárná. A nagykövetségek közül állítólag leépítenék a chileit, a líbiait , a libanonit és a katarit. (Ha igaz, ez utóbbit annak ellenére, hogy Gyurcsány Ferenc volt magyar miniszterelnök januári katari látogatásának deklarált célja volt a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése az energiafüggőség csökkentése érdekében.) A Magyar Nemzet úgy tudja, Balázs korábbi kijelentésével ellentétben felszámolás fenyegeti a ciprusi, a luxemburgi és valamelyik balti állambeli magyar képviseletet is.

Cáfolva a napilap fenti állításait a Népszabadság külügyi forrásai leszögezték, végleges döntés még nincs a bezárásra váró képviseletekről. A külügyminiszter a héten tárgyal a kérdésről a kormánnyal, és csak azután tesz hivatalos bejelentést.

A Fidesz átgondolatlannak bélyegezte a kiszivárgott külügy megszorító csomagot, amely Németh Zsolt, a párt szakpolitikusa szerint minimális megtakarítást jelent, de nagy politikai kárt okoz.

 

Magyarország több külföldi kirendeltségén is kialudhatnak a fények
Magyarország több külföldi kirendeltségén is kialudhatnak a fények
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.