Húsz évi amerikai börtön után Noriegára Párizsban vár új ítélet

Kedden Párizs Charles de Gaulle repülőterére érkezett az Air France járatával Miamiból, rendőri kísérettel, Manuel Noriega volt tábornok, Panama egykori erős embere.

Az Egyesült Államok adta ki húsz évi börtönrabság után a most 76 éves, ügyvédei szerint meggyengült egészségi állapotú Noriegát Franciaországnak, ahol pénzmosás vádjával bíróság elé akarják állítani. Yves Leberquier védőügyvéd közölte, hogy még kedden kezdeményezni fogja az illetékes francia ügyésznél Noriega szabadlábra helyezését a per kezdetéig.

Noriega évekig a panamai hírszerzés főnöke volt, s így a CIA fizetési listáján is szerepelt. 1982-ben tábornoki rangban vette át az kis közép-amerikai ország irányítását, Washingtonban attól kezdve nehezteltek meg rá, hogy Fidel Castro kubai rendszerével kezdett szoros kapcsolatot kialakítani. Az indok elmozdítására a kábítószer-csempészet volt, a vád szerint a kolumbiai Medellin- kartellnek segített Panamán át a drogot az Egyesült Államok felé továbbítani. Az idősebb George Bush elnöksége idején az amerikai hadsereg deszantos alakulatai 1989-ben intervenciót követtek el Panama-városban, s a tábornokhoz hű fegyveres ellenállókkal vívott tíz napos egyenlőtlen harcban fogták el a közép-amerikai ország erős emberét. 1992-ben amerikai bíróság 40 évre ítélte, majd a büntetést 30 évre enyhítették, végül jó magaviselet miatt 2007-ben szabadulhatott volna.

Ám két állam, Panama és Franciaország is kérte kiadatását: Panamában egyebek között két ellenzéki meggyilkolásának és korrupciónak vádjával 60 évre ítélték, Franciaországban pedig a drogkereskedelemből származó három millió dollár tisztára mosásának vádjával 1999-ben ítélték el. (Noriega több luxuslakosztályt is vásárolt Párizsban.) Az amerikai kormány végül az extábornok kiadatására vonatkozó francia kérelemnek adott helyet, miután Párizs ígéretet tett új bírósági eljárás lefolytatására. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter most hétfőn írta alá a kiadatási végzést Noriega védőügyvédjeinek korábbi fellebbezésének elutasítását követően.

Noriega védőügyvédei most arra hivatkoznak, hogy a tábornokot a szövetségi bíróság Miamiban 1992-ben hadifogolynak minősítette, s ezen az alapon elkülönítették a börtönben, szobájában televízió is volt, s hordhatta korábbi egyenruháját. Ilyen kivételezett körülményekre francia börtönben aligha számíthat. Azt is kifogásolják az ügyvédek, hogy a Noriega elleni pénzmosás vádja elévült, hiszen több mint húsz évvel ezelőtt történt.

Guillaume Didier, a francia igazságügyi minisztérium szóvivője kedden az AP tudósítójának azt mondta, hogy Noriegát két hónapon belül bíróság elé állítják.

Juan Carlos Varela panamai külügyminiszter újságíróknak viszont azt nyilatkozva: továbbra sem adják fel igényüket, hogy Noriega saját hazájában töltse ki a büntetését.

 

Manuel Antonio Noriega panamai tábornok-elnök 1985-ben
Panama, 2010. április 27. 1985-ös kép Manuel Antonio NORIEGA panamai tábornok-elnökről, akit az Egyesült Államok 2010. április 26-án kiadott Franciaországnak. Noriega hatalmát egy amerikai katonai beavatkozás döntötte meg 1989-ben, és kábítószer-kereskedelem miatt ült amerikai börtönben, most pedig Franciaország pénzmosás vádja miatt kérte a kiadatását. (MTI/EPA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.