Húszéves, zárkózott természetű volt a connecticuti ámokfutó

Szombatra virradóra néhány dolog tisztázódott a connecticuti Newtown iskolájában, helyi idő szerint péntek délelőtti gyilkosságsorozat elkövetőjéről.

A 20 éves Adam Lanza nevű fiatalember oltotta ki 26 ember, köztük 20 kisgyerek életét. A család hozzátartozói és ismerősei szerint a fiú szülei válása után anyjával élt együtt, zárkózott, akár személyiségzavarosnak, problematikusnak is minősíthető fiatalember volt. Egy korábbi iskolatársa szerint viszont igen okos is volt. Az bizonyos, hogy nem volt büntetett előéletű.

Lanza a hírügynökségek szerint az autizmus egy enyhébb változatában, Asperger-szindrómában szenvedett. Legalábbis erre lehet következtetni egykori osztálytársai visszaemlékezéseiből: az osztály egyik legokosabb tanulója volt, de senkivel nem tudott kapcsolatot létesíteni. Előfordult, hogy fél évig egyetlen szót sem szólt a mellette ülő társához. (Állítólag a mészárlás alatt sem szólt egyetlen szót sem, csak lőtt.) Bár jó tanuló volt, az iskola elvégzése után nem kapott rendes munkát.

A szomszédok szerint a fiúnak heves dühkitörései voltak, amelyek komolyan aggasztották az édesanyját. A helyzet különösen három éve, a szülők válásakor vált súlyossá.

Feltételezhetően bátyja, Ryan iratai voltak nála tettének elkövetésekor, ezért terjedhetett el az amerikai médiában kezdetben az ámokfutóról a téves név. A testvér egyébként az Ernst & Young cégnél dolgozik már négy éve adószakértőként. A tragikus gyilkosság idején a munkahelyén volt, s miután az FBI kihallgatta, Ryan Lanza a Facebookon értesítette a nyilvánosságot arról, hogy nincs köze a történtekhez. A rendőrség sem őt, sem az ugyancsak adószakértő apát nem gyanúsítja.

A rendőrség időközben módosította azt a kezdeti feltételezést is, hogy a tettesnek bűntársa lett volna.

A kép úgy áll össze, hogy Adam Lanza először az édesanyját, Nancyt lőtte le még otthon, de nem az iskolában, ahogy ez eredetileg elterjedt. A rendőrség a házkutatáskor, a lakásukban találta meg aztán Nancy Lanza holttestét.  A fiatalember ezt követően ment a közeli Sandy Hook általános iskolába, egy félautomata fegyverrel és két kézigránáttal. Az iskolában aztán húsz gyereket és összesen hat felnőttet lőtt le, végül magával is végzett. Barack Obama elnök utóbb beszédében azt említette, hogy a gyerekek öt és tíz éves közöttiek voltak.

Édesanyja, Nancy Lanza egyébként nem volt tanító, noha egy idei valóban dolgozott az iskolában, feltételezhetően önkéntes kisegítőként. A szülők 2009-ben váltak el, s az apa elköltözött, jelenleg a GE Capitalnak alelnöke. Fia pénteki ámokfutását követően New Jerseyben hallgatta ki a rendőrség és az FBI.

Adam Lanza egyébként maga is a Sandy Hook általános iskolába járt, de nem tudni, hogy érte-e itt bármilyen trauma: gyerekkorát ugyanis kiegyensúlyozott, szerető és jómódú családban töltötte.

A szörnyű tragédiában elhunytakért imádkoznak egy katolikus templomban Newportban
Mourners gather inside the St. Rose of Lima Roman Catholic Church at a vigil service for victims of the Sandy Hook Elementary School shooting that left at least 27 people dead - many of them young children - in Newtown, Connecticut, December 14, 2012. REUTERS/Andrew Gombert/Pool (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW EDUCATION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.