Húsz éve történt a lockerbie-i tragédia

Az elmúlt húsz év alatt ritkán múlt el hónap, hogy aktuális esemény ne idézte volna vissza az emberek emlékezetébe az 1988. december 21-i lockerbie-i drámát. A skóciai kisváros lakossága minden bizonnyal készséggel lemondott volna arról, hogy minden idők egyik legsúlyosabb terrorista merénylete a világtérképre helyezze.

Mint emlékezetes, a PanAm 103-as járata, egy Boeing 747-100-as típusú óriásgép 243 utassal és 16 fős személyzettel a fedélzetén Londonból New York-i megállással Detroit felé tartott. A Clipper Maid of the Seas nevű „Jumbo Jet” Heathrow már akkor is zsúfolt menetrendje miatt félórás késéssel szállt fel. Ennek eredményeként a terroristák terveivel ellentétben a gép csomagterében, egy Toshiba rádiókészülékbe rejtett bomba nem az Atlanti-óceán, hanem Skócia felett robbant fel.

Az áldozatok száma így újabb tizenegy szerencsétlen emberrel gyarapodott, akik a géptörzs hatalmas erejű becsapódását követően vesztették életüket. A lakóházak közé zuhant roncs megrongált egy gázvezetéket, így a gáz és kerozin találkozásából pokoli tűzvész keletkezett. A halottak közül egyeseket több kilométer távolságban találtak meg, egyes tetemek azonban nem kerültek elő.

Három évig tartott, amíg a rendkívül aprólékos nyomozás eljutott két líbiai titkosügynökig, akik a robbanószerkezetet a modifikált rádióba helyezték. London és Washington közel évtizedes szankciókkal és diplomáciai nyomással érte el a két gyanúsított kiadatását, de Líbia ragaszkodott ahhoz, hogy a tárgyalásra a skót törvények alapján, de semleges helyen kerüljön sor. Az akkor 48 éves Abdelbaszet Ali al-Megrahit végül 2001 januárjában ítélte el a hollandiai Camp Zeistbe kihelyezett skót bíróság életfogytiglani, de legalább húszévi börtönbüntetésre, míg társát felmentették. 2003-ban az ítélet minimum 27 évre módosult.

Éppen ezekben a napokban utasította el egy skót bíróság az előrehaladott prosztatarákban szenvedő, ártatlanságát máig fenntartó, Glasgowban raboskodó Al-Megrahi kérelmét, hogy halálos betegségére való tekintettel, jövő évben esedékes perújrafelvételéig helyezzék ideiglenesen szabadlábra. A bíróság azzal érvelt, hogy a férfi jelenleg is megfelelő orvosi ellátásban részesül, de ha állapota rosszabbodna, ismét napirendre tűzhetnék kiszabadulásának kérdését.

Az újabb tárgyalásra azért kerülhet sor, mert a Skót Bűnpereket Felülvizsgáló Bizottság tavaly elkészült 800 oldalas jelentése elképzelhetőnek tartja, hogy az eredeti eljárás során hibákat követettek el. A Líbia elleni szankciók feloldásáról az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2003-ban döntött és ezzel lehetővé vált, hogy megtörténjen az elhunytak hozzátartozóinak kárpótlása. Kadhafi ezredes áldozatonként tízmillió dollárt ajánlott fel.

A tragédiának a valóságban kétszázhetvennél jóval több áldozata volt. Négyszáz szülõ gyászolta gyermekét, negyvenhat szülõ egyetlen gyermekét vesztette el, hatvanöt nõ és tizenegy férfi özvegyült meg, száznegyvenen egy, heten mindkét szülõjüket siratták.

A modern technológia révén most először vált lehetővé, hogy a National Geographic Channel egyórás műsorában rekonstruálja a PanAm 103 utolsó perceit. A nézők láthatták, ahogy a Boeing 747-es közel 10 000 méteres magasságban felrobbant és az orra levált a gép törzséről. Az eseménysor ijesztő, számítógéppel generált jelenetekkel fejeződik be, amint a jet tűzgolyóként csapódik be Lockerbie-be.

Élesen kivehető volt, amint a templomtorony a lángok martalékává válik. Azt már színészek játszották el, hogyan zajlottak le a karácsonyi ünnepekre készülő utasok és a személyzet utolsó pillanatai. A megszólaltatott szemtanúk közé tartozott Michael Gordon egykori rendőrtiszt, aki házának ablakából tehetetlenül figyelte, amint a Boeing roncsai elviselhetetlen zajjal és égő lángcsóvaként közeledtek a föld felé. A nyilvánosság előtt először szereplő férfi “a legborzalmasabb robbanásként” minősítette a gép földre érkezését. Mint elmondta, az utcák, kertek, házak mind kigyulladtak és alig tudott mozogni anélkül, hogy a cipője és nadrágja megperzselődött volna.

A filmben szakértők számoltak be arról, hogyan segítettek Al-Megrahi elítélésében. A műsor nem vitatja, milyen bonyolult volt a nyomozás és milyen politikai manipulációk terhelték. Az egyik koronatanú, a máltai Tony Gauci például kétmillió dollárt kapott az Egyesült Államoktól, amiért vallomásában elmondta, nála vásárolta Al-Megrahi az ominózus bőröndben foszlányokban talált ruhadarabokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.