Húsz atomtöltet egy holland légibázis alatt

Több mint húsz amerikai nukleáris robbanófejet tárolnak a mai napig Hollandiában – erről Ruud Lubbers volt kormányfő beszélt egy tévéinterjúban.

Több mint húsz amerikai nukleáris robbanófejet tárolnak a mai napig Hollandiában – erről Ruud Lubbers volt kormányfő beszélt egy tévéinterjúban. A kereszténydemokrata politikus szerint – aki 1992-1994 között volt a németalföldi monarchia miniszterelnöke – az atomfegyvereket Brabant tartományban, a Volkel légitámaszponton, a föld alatt őrzik.

– Sose gondoltam volna, hogy ezek a fegyverek még 2013-ban is nálunk lesznek – mondta a 74 éves Lubbers. A De Telegraaf holland napilap szerint az amerikai nukleáris fegyverek az 1960-as években kifejlesztett B61-es bombák, amelyek Lubbers szerint katonai szempontból teljesen elavultak. Hollandiában eddig hivatalosan senki sem erősítette meg amerikai nukleáris fegyverek jelenlétét, a holland légierő szóvivője szerint ilyen ügyekről nem szokás beszélni. – Lubbers úrnak volt kormányfőként ezt tudnia kell – tette hozzá. (BBC)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.