Húsz évet kapott az egykor rettegett börtönparancsnok

Húsz év letöltendő szabadságvesztésre ítélte jogerősen a román legfelső bíróság Alexandru Visinescut, a rimnicu sarat-i börtön egykori parancsnokát abban az ügyben, amelyben emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják. A bíróság helybenhagyta a bukaresti ítélőtábla első fokon hozott ítéletét.
A bíróság megfosztotta katonai rangjától is a most kilencvenegy éves Visinescut, aki nyugalmazott hadnagyként 3200 lej (224 000 forint) nyugdíjat kap. Ez a romániai átlagnyugdíj több mint négyszerese.

Alexandru Visinescu a rettegett rimnicu sarat-i börtön parancsnoka volt 1956 és 1963 között, és ebben a minőségében aktív részese volt a kommunista rezsimmel szembenálló vagy csupán neki behódolni nem hajlandó értelmiségi és politikai elit elpusztításában. Vezetése alatt a politikai foglyok embertelen kínzásoknak voltak kitéve, a vádirat szerint legalább 12 személy haláláért tehető felelőssé. Ő az első, akit a rendszerváltás utáni Romániában elítéltek emberiesség elleni bűnök miatt.

Visinescut a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) leplezte le 2013 augusztusában, és tett ellene feljelentést az egykori politikai foglyok hat másik kínzójával együtt. Az intézet szerint a Visinescu irányításával zajló kegyetlenkedések az akkori kommunista törvényeket is súlyosan sértettek, vizsgálat is indult, de a bűnösök megúszták a felelősségre vonást.

A tárgyaláson Visinescu tagadta az ellene felhozott vádakat, azzal védekezett, hogy csupán parancsot teljesített. Azt is hangsúlyozta, hogy szegény családból származott, mindig keményen dolgozott – fiatal korában cselédként –, ezért bízták ár a rimnicu sarat-i börtön irányítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.